Ruští agenti v Litvě chtějí vrátit Moskvě její vliv z dob SSSR

Vilnius - Litevská média se bojí ruských agentů. V souvislosti s dvacátým výročím nezávislosti země píšou o rostoucí aktivitě tajných služeb na území bývalého sovětského satelitu. Zájem ruských služeb budí hlavně litevská energetika. Litva totiž může být v této oblasti zcela závislá na Moskvě.

Tisíce ruských agentů chtějí Moskvě vrátit její vliv v zemích bývalého Sovětského svazu, píše litevský deník Lietuvos rytas. Cituje přitom bývalého šéfa litevských tajných služeb, podle kterého chce Rusko v rámci nové regionální strategie ovlivňovat především energetickou bezpečnost svých sousedů. 

„Nejen Litva, ale i jiné země, třeba i Česko, které byly součástí komunistického bloku, jsou stále považovány za oblast zájmů Ruska. Tam to považují za něco přirozené,“ říká bývalý předseda litevského parlamentu Vytautas Landsbergis. 

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Rusko se musí vypořádat se vzpomínkami na sovětské impérium

Po uzavření atomové elektrárny v litevské Ignalině údajně Rusko převzalo kontrolu nad litevskou energetikou. „Pokud budeme chtít plyn, bude záležet jen na Rusku, zda ho budeme mít,“ tvrdí Egidijus Vareikis, předseda zahraničního výboru parlamentu. 

Litva může být v energetice zcela závislá na Moskvě. Příslušníci ruských tajných služeb se v Litvě zajímají i o mediální trh. Snaží se ovládnout vlivné sdělovací prostředky. Oblastí jejich zájmu je kromě energetiky i dopravní infrastruktura.   

Litevský premiér se ale Moskvy neobává. „V některých případech cítíme vliv, ale nebojíme se. Členství v Evropské unii a NATO poskytuje pocit stabilní bezpečnosti. Rusko se musí vypořádat se svými vzpomínkami na imperiální minulost,“ reaguje na snahy Moskvy litevský premiér Andrius Kubilius.