Rusové zasáhli obytný dům v Záporoží, zemřeli dva lidé. Okupanti zabíjeli i jinde

Nejméně dva lidi zabil a další čtyři zranil ruský útok na město Záporoží v jižní části Ukrajiny, který zasáhl několikapodlažní bytový dům, uvedla agentura Ukrinform s odvoláním na ukrajinské činitele. Dřívější zprávy hovořily o třech pohřešovaných po tomto útoku, mezitím se ale podařilo jednoho člověka vyprostit zpod sutin. Jedna žena zahynula při dalším ruském útoku na vesnici Obuchivka u Dnipra a další člověk zemřel při náletu na Chersonskou oblast, sdělili také ukrajinští představitelé.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (říjen 2023)

  • 23:45

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. listopadu. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:38

    Ruská a ukrajinská média s odvoláním na záběry na sociálních sítích uvedla, že při ostřelování okupovaného Doněcka ukrajinskou armádou vypukl silný požár – vzplály cisterny s pohonnými hmotami. Například Ruskem dosazený šéf okupované části Doněcké oblasti Denis Pušilin tvrdí, že ostřelování si vyžádalo dva mrtvé, včetně jednoho záchranáře, a zranění utrpělo 12 civilistů, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. BBC však také podotkla, že ve válečných podmínkách nemůže potvrdit správnost tvrzení znepřátelených stran.

  • 23:28

    Ukrajinský generální štáb ve večerní aktualizaci uvedl, že během úterý ukrajinské síly odrazily více než 45 útoků ruské armády. Operační situace na východě a jihu Ukrajiny podle něj zůstává složitá.

Dům v Záporoží podle šéfa vojenské správy oblasti Jurije Malaška Rusové zasáhli protileteckou raketou S-300. Zničeno bylo osm bytů.

Na místo se vydali záchranáři, kteří pátrají po přeživších pod sutinami. Nejméně jednoho člověka se jim podařilo vyprostit, uvedl server Ukrajinska pravda. Na zveřejněných záběrech je vidět, že se na akci podílelo množství záchranářů, zdravotníků i policistů, kteří se tlačili ve stísněných prostorách poškozeného domu. Záchranáři na sebe na záznamu křičí instrukce jako: „Nechte projít zdravotníka,“ nebo „Položte ho na zem!“

Rusové zabíjeli i u Dnipra a v Chersonské oblasti

Záchranáři zasahují také ve vesnici Obuchivka u Dnipra, která se ve středu dopoledne taktéž stala terčem ruského útoku. Soudě podle fotografie z místa zveřejněné ukrajinským ministrem vnitra Ihorem Klymenkem proměnil ruský vzdušný útok několik domů ve vesnici v trosky. Zemřela při něm 31letá žena a čtyři další lidé utrpěli zranění, sdělil ministr.

Další člověk zemřel v Chersonské oblasti, na niž ruské síly shodily několik řízených leteckých bomb, oznámil předseda Chersonské oblastní správy Oleksandr Prokudin. Podle něj je obětí třiašedesátiletý muž z obce Blahoviščenske.

Rusové zasáhli rovněž průmyslovou zónu v Charkově, kde zranili šestasedmdesátiletou ženu a způsobili výpadky v dodávkách proudu, uvedly tamní úřady.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury Reuters zase sdělilo, že v noci na středu ruské síly zničily 28 ukrajinských dronů. Podle ruských úřadů se tak stalo nad Černým mořem a také nad Bělgorodskou a Kurskou oblastí. Obě sousedí s Ukrajinou.