Rusové mají převahu v letectvu, jsou opatrnější a vybudovali účinnou obranu, píší americké listy

Zpravodaj ČT Šilhan: Cesta k Azovskému moři bude pro ukrajinské síly nejkomplikovanější (zdroj: ČT24)

Ruská armáda mění taktiku, kterou používá ve válce proti Ukrajině. V přípravě na ukrajinskou protiofenzivu dokázala zlepšit disciplínu i koordinaci. Napsal to americký list The New York Times, který o postupech Rusů hovořil s ukrajinskými vojáky, vojenskými i západními představiteli a zkoumal dokumenty a videozáznamy. Americký list The Wall Street Journal (WSJ) si všímá, že Ukrajinci jen s obtížemi čelí ruské převaze v letectvu a dělostřelectvu. Plán Kyjeva osvobodit okupovaná území naráží i na dobře připravené obranné konstrukce a minová pole, píše deník.

Změnám v armádě připisují The New York Times mimo jiné územní zisky, kterých Rusko v posledních měsících dosáhlo u Bachmutu. Změna taktiky spočívá podle listu především v tom, že jsou ruští vojáci opatrnější a na rozdíl od začátku invaze se nehrnou do oblastí, kde je ukrajinští vojáci snadno poškodí nebo úplně zničí. Častěji používají bezpilotní letouny a podnikají průzkumné operace, aby před útokem přesně zaměřili ukrajinské zákopy.

Rusové také před očekávanou ukrajinskou protiofenzivu celkově zlepšili obranu, koordinaci dělostřelectva a leteckou podporu, uvádí newyorský list. Tato vylepšení podle západních představitelů s největší pravděpodobností učiní z Ruska tvrdšího protivníka, zejména pokud bude bojovat s důrazem na obranu.

Změna se neprojevila na celé frontě

Ukrajinští vojáci listu řekli, že za projev nové taktiky považují ruský způsob boje u Bachmutu, o kterém Rusko od května tvrdí, že jej dobylo. Žoldnéřská Wagnerova skupina začala koordinovat pozemní i dělostřeleckou palbu na ukrajinské pozice, které následně obklíčily menší týmy. „Ukrajinci s nimi prostě nedokázali držet krok,“ uvedl nejmenovaný voják z cizinecké legie.

Zlepšení taktiky při jednotlivých misích nebo na určitých úsecích fronty se však podle amerických představitelů dosud nepromítlo do širší ruské strategie a bojové schopnosti ruských vojsk podél několik set kilometrů dlouhé frontové linie zůstávají nevyrovnané.

Ruské jednotky mají i nadále problémy s vedením útočných operací a s koordinací přesunů větších jednotek. Rusko také nemá dostatek tanků a dělostřelectva, řekl listu velitel jedné z ukrajinských jednotek bezpilotních letounů.

Ukrajinci osvobodili další vesnici, tvrdí místní Rusové

Ukrajina minulý týden ohlásila osvobození několika vsí na pomezí Záporožské a Doněcké oblasti na jihovýchodě země, v minulých dnech ale zprávy o dalších územních ziscích nepřicházely. Až v neděli ruská okupační správa a ruští internetoví komentátoři informovali o tom, že Ukrajinci získali zpět vesnici Pjatychatky v Záporožské oblasti.

Kyjev se ale k situaci u Pjatychatky nevyjádřil a ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské jednotky útok ukrajinských vojáků odrazily. „Ukrajinské vedení se k tomu jasně nevyjadřovalo a ověřit nezávisle zprávy na frontě je i pro nás novináře poměrně složité, neboť přístup ke frontě je ztížený a v některých ohledech prakticky nemožný,“ uvedl zpravodaj ČT Jan Šilhan.

„Šlo by teprve o druhou vesnici, kterou Ukrajinci osvobodili jižně od města Záporoží od začátku protiofenzivy. Zatím zaznamenali menší úspěchy, a to i proto, že Rusové vyhodnotili právě tuto lokalitu jako nejpravděpodobnější tah ukrajinské protiofenzivy a silně ji opevnili. Vede tu nejkratší cesta k Azovskému moři, domnělému cíli ukrajinské protiofenzivy. Pro ukrajinské jednotky to bude ale pravděpodobně nejkomplikovanější trasa,“ poznamenal Šilhan.

Ukrajinský představitel, mluvčí oděské vojenské správy Serhij Bratčuk, v neděli informoval o jiném úspěchu ukrajinských sil, a sice o zničení muničního skladu poblíž Ruskem okupovaného přístavního města Heničesk na jihu Chersonské oblasti. Moskva to nekomentovala.

Mezery v protiletecké obraně

The Wall Street Journal si pauzu v osvobozování okupovaných obcí vykládá tak, že ukrajinské síly pozastavily další postup, zatímco ukrajinské vedení analyzuje různé možnosti, jak bez velkých ztrát prorazit ruské obranné linie.

Rusko využívá nejen své převahy v letectvu, ale také limitů ukrajinské protivzdušné obrany. Útočí tak na kolony ukrajinských obrněnců, odráží ukrajinské útoky a ničí techniku dodanou Ukrajině ze Západu.

K zasahování ukrajinských pozemních cílů používají ruské síly úspěšně rakety s dlouhým doletem odpalované z bitevních vrtulníků, podotýká americký deník s odvoláním na páteční analýzu britského ministerstva obrany. To si povšimlo, že Rusko posílilo počty bitevních vrtulníků například v okupovaném Berďansku, který leží asi sto kilometrů od frontové linie na jihu Ukrajiny, a získalo dočasnou převahu ve vzduchu na jižní Ukrajině.

Rusko kromě toho pokračuje s útoky bezpilotními letouny a raketami na ukrajinská města, čímž vyčerpává ukrajinské zásoby drahé protiletecké munice a nutí ukrajinské síly k rozmisťování systémů protivzdušné obrany na místech daleko od fronty.

Ukrajina opakovaně své západní spojence na ruskou vzdušnou převahu upozorňovala a žádala je o poskytnutí moderních stíhaček a systémů protivzdušné obrany.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na začátku tohoto měsíce v rozhovoru s WSJ uvedl, že za současného nedostatku zbraní si Ukrajina musí vybírat mezi ochranou civilistů a vojáků. Řekl také, že bez efektivní protivzdušné obrany je jakákoli protiofenziva velmi obtížná, ale že Ukrajina nemůže v očekávání dalších dodávek zbraní otálet se zahájením protiútoku další měsíce.

Zelenskyj ve svém nedělním videoposelství pochválil ukrajinské síly za velmi účinné odražení nepřátelských útoků u Avdijivky, která je jedním z ohnisek bojů na východě země. Šéf vojenské správy v Avdijivce, hornickém městě rozvráceném měsíci bojů, státní televizi řekl, že ukrajinské síly postoupily v posledních dvou týdnech v okolí města asi o jeden kilometr.