Ruský vězeň, ukrajinský režisér, otec dvou dětí. Oleh Sencov už drží hladovku téměř tři měsíce

Už bezmála devadesát dní drží ukrajinský režisér Oleh Sencov v ruském vězení hladovku a jeho zdravotní stav se zhoršuje. Filmaře, který je hlasitým odpůrcem ruské anexe Krymu, odsoudila Moskva k dvaceti letům vězení… a zmrazila tím nejen jeho slibnou uměleckou dráhu, která se začala rozvíjet v posledních deseti letech.

Nadějný filmař Oleh Sencov se narodil 13. července 1976 v hlavním městě Krymské oblasti tehdejší Ukrajinské sovětské socialistické republiky. V devadesátých letech studoval na Kyjevské národní ekonomické univerzitě. Poté pokračoval ve studiu v Moskvě, kde navštěvoval kurzy scenáristiky a filmové režie.  

První krátkometrážní film s názvem Den jako stvořený pro banánové rybičky natočil Sencov v roce 2008, o rok později vznikl další krátký snímek Roh býka.

Jeho prvním celovečerním filmem se stal snímek Gamer (Hráč) z roku 2011, ke kterému Sencov napsal i scénář.  Poprvé se film představil na Mezinárodním filmovém festivalu v Rotterdamu v sekci Bright Future zaměřené na objev a podporu nových talentů. Snímek, který se zabývá problematikou chorobné závislosti na počítačových hrách, pak na dalších přehlídkách sesbíral několik ocenění. 

 V létě 2013 začal otec dvou dětí, šestnáctileté dcery a čtrnáctiletého syna, natáčet film Nosorožec. Na rozpočet filmu, který dosáhl milionu dolarů, přispěla i ukrajinská vláda.

Obvinění z teroristického spiknutí

Když na Ukrajině v roce 2013 propukly masové protesty, začal se Sencov aktivně podílet na akcích hnutí Automajdan usilující prozápadní orientaci Ukrajiny. 

Po ruské anexi Krymu, která se odehrála na jaře 2014, pozastavily Sencovovu slibnou kariéru ruské úřady. Ty ho v květnu 2014 zadržely a obvinily ho z toho, že založil skupinu, která měla připravovat teroristická spiknutí.

Podle obžaloby se měl režisér se svým společníkem pokusit podpálit dvě kanceláře v krymské metropoli Simferopolu – kancelář ruské vládní strany Jednotné Rusko a jednoho z ruských spolků.  

Verdikt z Rostova

Sencov vinu odmítl přiznat a obvinění označil za vykonstruované. Dále také tvrdil, že ho ruská tajná služba mučila ve snaze donutit jej k přiznání. Justici tím ale nepřesvědčil; v Rostově na Donu ho 25. srpna 2015 odsoudili k dvaceti letům vězení. Trest si režisér odpykává na Sibiři.

Proti rozsudku se následně postavily mezinárodní  organizace, které Sencova považují za politického vězně.  Patří mezi ně Amnesty International, jež Sencovovův proces označila na stalinistický, nebo ruská organizace Memorial.

Nesouhlas s odsouzením vyjádřila také řada známých osobností, včetně některých světových režisérů, jako je Agnieszka Hollandová, Wim Wenders nebo například Pedro Almodóvar. Dále se pro jeho propuštění vyslovila americká herečka Meryl Streepová nebo Johny Depp. 

Protest hladověním

Letos 14. května zahájil Sencov protestní hladovku za propuštění 64 ukrajinských politických vězňů, kteří sedí v Rusku za mřížemi. Od té doby mezinárodní tlak na jeho propuštění ještě zesílíl. Sencova podpořili i čeští zákonodárci – například na začátku července poslalo ruské vládě 30 poslanců dopis, ve kterém žádali propuštění Sencova i dalších ukrajinských vězňů. Podobný dopis odeslali o několik dní předtím i někteří členové Senátu.   

  • Na podporu propuštění Oleha Sencova se letos promítal režisérův film Hráč na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Podle nejnovějších informací je Sencovovův zdravotní stav špatný a režisér je čím dál slabší. Filmařův právník Dmitrij Dinze uvedl, že Sencov má velice nízkou hladinu hemoglobinu v krvi. 

Navzdory špatnému stavu už ale režisér dvakrát odmítl převoz do nemocnice – prý kvůli nepřátelsky se chovajícímu personálu. Cestu do zdravotnického zařízení v jiném městě by podle advokáta nemusel přežít. Hladovku ale přerušit nehodlá.

Události ČT: Macron u Putina orodoval za Sencova (zdroj: ČT24)