Rusko utrácí za válku čím dál více, ukazuje srovnání rozpočtových údajů

Rusko jen v lednu a únoru poskytlo na vojenské výdaje více než dva biliony rublů (asi 545 miliard korun), což je o 282 procent více než ve stejném období před rokem, uvedla agentura Reuters. Dodala, že tyto údaje ruského ministerstva financí ilustrují spirálovitě rostoucí náklady Moskvy na válku proti Ukrajině. Stoupající zbrojní výroba a obrovské státní výdaje udržují ruský průmysl v chodu a pomáhají zmírnit ekonomický dopad západních sankcí uvalených na zemi po zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu loni 24. února.

Ruské ministerstvo financí přestalo zveřejňovat jednotlivé měsíční údaje o plnění rozpočtu loni v květnu, nově však na rozpočtový portál přidalo data za rok 2022 a za začátek letošního roku.

Z těchto údajů vyplývá, že ruský stát v prvních dvou měsících roku 2022 vynaložil „na obranu“ 525,4 miliardy rublů (asi 143 miliard korun). Podle nových údajů činily výdaje „na obranu“ letos v lednu 1,18 bilionu rublů (asi 321 miliard korun) a v únoru 822,4 miliardy rublů (asi 224 miliard korun).

Rusko plánovalo letošní vojenské výdaje ve výši 4,98 bilionu rublů (asi 1,35 bilionu korun). Údaje ministerstva svědčí o tom, že v lednu až únoru už stát utratil na tento účel více než dvě pětiny sumy plánované na celý rok.

Výdaje vzrostly, příjmy z prodeje surovin klesly

Údaje zveřejněné minulý týden ukázaly, že schodek ruského rozpočtu za leden až duben dosáhl částky 3,4 bilionu rublů (asi 926 miliard korun), zatímco před rokem rozpočet ve stejném období vykazoval přebytek 1,2 bilionu rublů (asi 327 miliard korun). Ale letos výdaje Moskvy vzrostly, zatímco příjmy z prodeje energetických surovin klesly.

Rusko loni utratilo na obranu 5,51 bilionu rublů (asi 1,5 bilionu korun), což představovalo 17,1 procenta jeho celkových výdajů. O rok dříve na obranu šlo 3,57 bilionu rublů (asi 972 miliard korun) neboli 14,4 procenta celkových výdajů v roce 2021.

Letos v lednu až únoru 2023 představovaly „obranné“ výdaje 36,2 procenta celkových rozpočtových výdajů. Výdaje státu „na obranu“ tak téměř dvojnásobně přesáhly výdaje na sociální politiku a za „národní obranu“ stát utratil téměř čtyřikrát více než za „národní hospodářství“, dodal Reuters.