Rumuni slaví: Král je 92letý, ať žije král!

Bukurešť – Dvaadevadesátiny bývalého krále Michala I. dnes v Bukurešti slavily stovky Rumunů. Slavilo se v paláci, kde exmonarcha se svou rodinou žije a který se při této příležitosti otevřel veřejnosti. Když se jubilant objevil na balkoně a zamával, asi 1 500 přítomných začalo vykřikovat jeho jméno. Doprovázel jej jeho synovec princ Nicolae a jeho nejstarší dcera, princezna Margareta, která je v zemi známá svou humanitární činností a kulturními projekty.

„Naši političtí vůdci pro nás nejsou vzory, ale královská rodina ano,“ uvedla devětadvacetiletá Ioana Patrascoiuová, která si vzala den volna, aby mohla bývalého panovníka vidět. „Král Michal těžce pracoval, aby mohl zabezpečit svou rodinu poté, co se ocitli v exilu. Lidé k němu vzhlížejí, protože si respekt zaslouží, nesouvisí to jen s jeho královskou krví,“ dodala.

Stovky Rumunů přišly pozdravit 92letého bývalého krále Michala
Zdroj: ČTK/AP/Octav Ganea/Mediafax

Monarchie v Rumunsku zanikla v roce 1947, kdy komunisté přinutili krále k abdikaci a k opuštění země. Od té doby žil Michal I. v exilu. Rumunské občanství získal zpátky až v roce 1997. V zemi žádnou oficiální roli nemá, v 90. letech ale marně usiloval o obnovení monarchie. V posledních letech získává čím dál tím větší množství příznivců. Souvisí to i s tím, že jsou Rumuni nespokojení se současnou vládnoucí politickou elitou.