Řidič v ukradeném kamionu najel v Německu do aut. Zranil osm lidí

Syřan v Německu zranil s kamionem osm lidí (zdroj: ČT24)

V německém městě Limburg nedaleko Frankfurtu utrpělo osm lidí zranění, když do jejich aut najel řidič v ukradeném nákladním voze. Policie ho zadržela. Motiv incidentu je nejasný a úřady podle agentury DPA zatím nemají nic, co by ukazovalo na teroristický čin. Televize ZDF přitom již informovala, že policie vyšetřuje čin jako teroristický útok. Za volantem seděl dvaatřicetiletý Syřan.

Řidič ukradl vůz kolem 17:20 nedaleko historického centra třiatřicetitisícového města, které leží asi čtyřicet kilometrů severozápadně od Frankfurtu nad Mohanem. Po krátké jízdě s ním bez brzdění narazil do skupiny aut čekajících na semaforech. Celkem jich poškodil osm, některá vážně.

Náraz podle ranních informací policie zranil asi sedmnáct lidí, později se objevila zpráva o devíti raněných včetně řidiče. Někteří jsou v nemocnici, nikdo však není v kritickém stavu. Syřana po incidentu pomohla zadržet skupina budoucích policistů, která se náhodou ocitla na místě. Podle německých médií se muž bránil a vykřikoval slovo „Alláh“ (Bůh).

Motiv útočníka není podle vyšetřovatelů jasný

Ještě v úterý brzy ráno policie podle Deutsche Welle nechtěla upřesnit motiv s tím, že nic nevylučuje. Web stanice ZDF však poté napsal, že pracuje s verzí teroristického útoku. Odvolávala se na blíže neurčené bezpečnostní zdroje.

Syřan pobývá v Německu od roku 2015. „Magazín Der Spiegel přinesl informaci, která se může ukázat jako důležitá. Německé úřady podezřelému zamítly před několika dny žádost o azyl. Syřan také nebyl policii neznámý. Už dříve byl vyšetřován kvůli ublížení na zdraví, loupeži a drogovým deliktům,“ upozornil zpravodaj ČT Martin Jonáš.

Expert veřejnoprávní televize ARD na terorismus Holger Schmidt na Twitteru uvedl, že se Syřan krátce před činem pokusil zmocnit několika kamionů. Podařilo se mu to až u nákladního vozu, který v té době čekal na červené. „Jeden muž mě vytáhl z mého kamionu,“ řekl jeho řidič listu Frankfurter Neue Presse. Deník také uvedl, že podle některých kolemjdoucích Syřan opakovaně vyřkl slovo „alláh“ (bůh).

Zpravodaj ČT Jonáš: Svědectví ohledně incidentu v Limburgu se rozcházejí (zdroj: ČT24)

Případ vyšetřuje státní zastupitelství ve Frankfurtu, podle něhož není motivace jasná, a prověřuje proto všechny verze. Německé nejvyšší státní zastupitelství, které má na starosti teroristické činy, zatím případ nepřevzalo, i když ho sleduje.

Ve stejném smyslu se podle DPA vyjádřil i spolkový ministr vnitra Horst Seehofer. Svým resortním kolegům z členských zemí EU při jednání v Lucemburku dopoledne na dotaz, zda něco svědčí o možném terorismu, odpověděl: „Vyšetřuje se to a v tuto chvíli vám nejsem s to říci, jak tento čin kvalifikovat.“

Vazby na islamisty se dosud neobjevily

Policisté už prohledali byt Syřana v hesenském městě Langen, podle serveru Spiegel Online ale nenašly žádné islamistické materiály, zbraně nebo výbušniny. Mobilní telefony a datové nosiče stále vyhodnocují. 

Za činem mohla být dle médií spíše psychika muže, kterého mohl postihnout amok. Bezprostředně před činem seděl s jedním příbuzným v restauraci a popíjel alkohol.

Mnohým Němcům nicméně případ připomíná útok tuniského radikála Anise Amriho, který v prosinci 2016 najel kamionem do lidí na vánočním trhu v Berlíně. Jeho čin si tehdy vyžádal 12 mrtvých a desítky zraněných a Amri byl později zabit při náhodné přestřelce s policií v Itálii.