Řecký premiér se omluvil za vlakové neštěstí, lidé demonstrovali kvůli stavu železnice

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis požádal o odpuštění rodiny obětí vlakového neštěstí, ke kterému došlo v úterý u města Larisa a při kterém zemřely desítky lidí. Premiér v prohlášení zveřejněném na sociálních sítích uznal, že podíl na nehodě nese stát. Svou vinu před soudem v neděli uznal přednosta stanice, v jejíž blízkosti se vlaky srazily, a byl vzat do vazby. V Aténách v neděli demonstrovalo několik tisíc lidí před budovou parlamentu, vyjadřovali nespokojenost se stavem řecké železnice. Část z demonstrujících se násilně střetla s policií.

„Jako premiér dlužím všem, ale zejména příbuzným obětí, velkou omluvu. Jak za sebe, tak jménem všech, kdo v Řecku vládli přede mnou. Není totiž možné, aby v Řecku v roce 2023 jely proti sobě na stejné trati dva vlaky a nikdo si toho nevšiml,“ napsal Mitsotakis, podle kterého se nelze schovávat za lidskou chybu.

Selhání už dříve přiznal přednosta stanice řeckého města Larisa, v jehož blízkosti se vlaky srazily. Devětapadesátiletý muž, kterému hrozí obvinění ze zabití z nedbalosti, se v neděli k vině přihlásil i před soudem. Byl vzat do vazby. V případě odsouzení muži hrozí deset let vězení až doživotí.

Řecká média uvedla, že na svou pozici nastoupil po půlročním školení, které skončilo letos v lednu. Předtím byl úředníkem na ministerstvu školství, u železnice pracoval naposledy před rokem 2011.

Demonstranti se střetli s policií, jiní uctili památku obětí

Řečtí odboráři, kteří v zemi vyvolali sérii stávek, poukazují na to, že zabezpečení na železnici je nedostatečné, síť zchátralá a že je obvyklý nedostatek personálu. 

Podíl řeckého vedení na zanedbaném stavu řecké železnice a úterním neštěstí v neděli 5. března zdůraznili i protestující v Aténách. „Pryč s vražednými vládami“ a „Nebyla to lidská chyba!“ stálo na transparentech. Mezi policisty a demonstranty následně propukly střety. Policie proti účastníkům protestu, kteří zapálili odpadkové koše a házeli zápalné lahve, zasáhla slzným plynem a zábleskovými granáty.

Zatímco někteří projevili svůj hněv, jiní demonstranti přišli na ústřední náměstí Syntagma vyjádřit svůj zármutek. Na památku obětí vypustili do vzduchu stovky černých balonků.

Mitsotakis chce přešetřit i dřívější vlaková neštěstí

„Máme povinnost odvážně uznat chyby státu,“ uvedl Mitsotakis s tím, že je potřeba, aby Řecko požádalo Evropskou unii i jednotlivé členské státy o pomoc s modernizací železnice. Parlamentu chce také navrhnout utvoření zvláštního výboru, který by prošetřil vlaková neštěstí v Řecku za posledních dvacet let.

V osobním vlaku jedoucím z Atén do Soluně cestovalo více než 350 lidí, mnoho z nich studentů, kteří se vraceli z prodlouženého víkendu. Nehoda si vyžádala 57 mrtvých a další desítky zraněných.