Rakev se zesnulou Alžbětou II. se z Edinburghu přesunula do Buckinghamského paláce

Rakev s pozůstatky britské královny Alžběty II. v úterý, pátý den po jejím úmrtí, opustila Skotsko. Krátce po půl sedmé večer středoevropského času byla z Edinburghu přepravena armádním letounem RAF na vojenské letiště Northolt v Londýně. Smuteční procesí poté rakev dopravilo do Buckinghamského paláce, kde se s ní společně rozloučí členové královské rodiny. Do katedrály v Edinburghu dorazilo během úterý uctít památku královny na šestadvacet tisíc návštěvníků.

On-line přenos

Smrt Alžběty II.

  • 21:50

    Oficiální britské loučení s královnou Alžbětou II. končí a spolu s ním i tento přenos. Děkujeme za pozornost.

  • 20:43

    Státní smutek bude ve Spojeném království na žádost nového krále Karla III. pokračovat do 26. září.

  • 20:30

    Během soukromého obřadu v rodinné hrobce se s královnou bez přítomnosti médií loučí členové královské rodiny. Jde o poslední část pohřebního dne a závěrečné rozloučení s panovnicí. Alžběta II. spočine po boku svého manžela prince Philipa, vévody z Edinburghu, který zemřel loni v dubnu.

Ve středu se rakev přesune do Westminsterského paláce. Před ním se lidé už od pondělí řadí do fronty, která se podle očekávání rozroste do tisíců hlav. Podle odhadů zde lidé nejspíš stráví čekáním 17 až 35 hodin, napsal deník The Times. Podle něj stihne do pondělí kolem katafalku projít asi 350 tisíc lidí, zájemců ale bude zřejmě více než dvojnásobek.

Úřady chtějí předejít tomu, aby lidé čekali ve frontě k parlamentu zbytečně. Proto plánují, že jakmile počet lidí ve frontě překročí kapacitu, nebudou už další zájemce pouštět. Dá se také očekávat, že policisté rozdělí frontu na jednotlivé sektory a ty budou střídavě uzavírat, aby se lidé v daném sektoru mohli dojít občerstvit nebo použít toalety.

Události: Rakev se zesnulou Alžbětou II. se přesunula do Buckinghamského paláce (zdroj: ČT24)

Největší policejní akce v historii

„Bude to ta největší policejní akce, jakou kdy Británie zažila,“ řekl The Times bývalý policista Simon Morgan, který pracoval v jednotce určené pro ochranu královské rodiny. „Bude to srovnatelné s pohřbem princezny Diany, ale myslím, že lidí bude ještě více než tehdy. Zejména, když je v den pohřbu státní svátek,“ dodal.

Lidé se budou moci ve velkém Westminsterském sále zesnulé královně poklonit až do ranních hodin 19. září, kdy se bude konat pohřeb.

Až do úterního večera byla rakev vystavena v edinburské katedrále svatého Jiljí. Byla přikrytá skotskou žlutočervenou standartou na vrchu se skotskou královskou korunou a věncem uvitým z květin ze zámku Balmoral, kde Alžběta minulý čtvrtek zemřela.

Přísná pravidla

Ve frontách jak v Edinburghu, tak v Londýně platí přísná pravidla. Lidé s sebou smějí mít pouze jednu tašku malého rozměru, nesmějí mít oblečení s politickými nebo urážlivými slogany a při vstupu do skotské katedrály se museli podrobit prohlídce, která je podobná jako na letišti před vstupem do letadla. 

Podle zpravodaje ČT Jana Šmída ponechávala kontrola v Edinburghu lidem telefony. „Nikdo ale nefotí. Nikdo se neodváží z úcty ke královně pořídit snímek, vše probíhá v klidu a je to velmi dobře organizované,“ uvedl zpravodaj.

Zmínil, že před mší lemovaly ulici, po které přijížděla rakev se zesnulou královnou, tisíce lidí. Po skončení bohoslužby si lidé okamžitě stoupli do fronty před katedrálu. „Počátkem noci dosahovala fronta délky až pěti kilometrů,“ dodává Šmíd. Podotýká, že pro mnoho lidí byla královna někým, koho obdivovali a měli rádi. „Mnohé z nich doprovázela královna celý život. Jiného panovníka nezažili, chtějí být u tohoto historického okamžiku,“ dodal s tím, že měli rádi i její smysl pro humor, proto jí chtějí projevit poctu.

Do katedrály svatého Jiljí se v pondělních večerních hodinách vrátili nejstarší členové královské rodiny. Král Karel III. a jeho sourozenci princezna Anne a princové Edward a Andrew na zhruba deset minut drželi stráž v rozích Alžbětina katafalku. Jde o tradici známou jako vigilie princů. Princezna Anne byla první ženou, která se jí účastnila.

Zpravodaj ČT Šmíd k britskému vzdávání holdu královně Alžbětě II. (zdroj: ČT24)

Za necelých čtyřiadvacet hodin, kdy byla v katedrále v Edinburghu vystavena rakev Alžběty II., kolem ní prošlo na 26 tisíc lidí. Informovala o tom skotská vláda. Katedrála svatého Jiljí byla v Edinburghu otevřená po celou noc a v několikakilometrové frontě čekaly tisíce lidí. Právě v noci se ale čas čekání u vstupu do svatostánku snížil až na pětačtyřicet minut, přes den trvalo stání ve frontě i několik hodin, v pondělí někteří čekali až deset hodin. 

Ulice Edinburghu byly plné i v úterý večer, kdy městem kolem šesté projížděla smuteční kolona s rakví na letiště. Z edinburské katedrály pak rakev s královnou krátce po půl sedmé večer středoevropského času přepravil armádní letoun C-17 Globemaster na letiště Northolt u Londýna. Na palubě ji doprovázela na přání zesnulé královny její jediná dcera princezna Anne.

„Měla jsem to štěstí, že jsem mohla sdílet posledních čtyřiadvacet hodin jejího života se svou nejdražší matkou. Bylo mi ctí a výsadou doprovázet ji na jejích posledních cestách. Být svědkem lásky a úcty, kterou mi tolik lidí na těchto cestách projevovalo, bylo pokorné a povznášející,“ napsala Anne ve vzpomínce, kterou v úterý večer zveřejnila.

Rakev královny Alžběty II. při přesunu z Edinburghu do Londýna na palubě letadla RAF C-17 Globemaster
Zdroj: Reuters

Rozloučení rodiny v Buckinghamském paláci

Po příletu zamířilo smuteční procesí s rakví královny do Buckinghamského paláce. Na přílet vojenského přepravního letounu v Northoltu čekala například premiérka Liz Trussová, královský zástupce pro Velký Londýn i místní starosta.

V deštivém počasí v centru metropole čekali na příjezd vozu s rakví zesnulé královny tisíce lidí, kteří při příjezdu procesí několik minut tleskali. Sám král Karel III. rakev s pozůstatky své matky přijal v Buckinghamském paláci. V hudebním salonu (The Bow Room) paláce zůstane rakev přes noc. Do středečního rána budou mít možnost rozloučit se s královnou členové královské rodiny. Na místě se podle informací BBC nachází princezna Anna, princ Edward, princ Andrew a královnina vnoučata princové William a Harry. 

Do Westminsterského sálu, kde rakev se zesnulou panovnicí zůstane do pondělního rána, tedy do dne královnina pohřbu, doprovodí pozůstatky smuteční průvod podobný tomu v Edinburghu. Za rakví bude opět kráčet i král Karel III.

Do Buckinghamského paláce dorazil smuteční průvod s rakví královny Alžběty II. za potlesku tisíců přihlížejících
Zdroj: Andrew Boyers/Reuters

Karel III. uctil památku královny i v Severním Irsku

Během úterý rovněž král Karel III. navštívil Belfast v Severním Irsku. Na hradě Hillsborough uctil památku své matky a setkal se s tamními politiky, včetně představitelů republikánských stran, kteří chtějí, aby se Severní Irsko sjednotilo s Irskem. 

Nového krále v Belfastu přivítal dav příznivců a slavnostní dělostřelecká salva. Ve svém projevu poté panovník slíbil, že se bude zasazovat o mír a blaho tamních obyvatel. Severoirští politici za jeho přítomnosti ocenili, že královna Alžběta II. respektovala různé tradice v Irsku a Británii a snažila se uklidnit sektářské násilí na ostrově. Odpoledne se král s premiérkou Liz Trussovou zúčastnil mše za královnu v katedrále svaté Anny v Belfastu. 

Hymna se slovy „God Save the King“ se zpívala v katedrále poprvé po sedmdesáti letech. Karel III. a jeho žena, královna Camilla, se poté vydali na letiště v Belfastu, odkud se přes Edinburgh přesunuli do Londýna.

Král Karel III. s manželkou Camillou přijímají kondolence na hradě Hillsborough v Belfastu v Severním Irsku
Zdroj: Reuters

Vzpomínají i v Kanadě

Na královnu Alžbětu II. vzpomínají i v Kanadě – země vyhlásila deset dnů smutku a tamní premiér Justin Trudeau pronesl emotivní vzpomínkou řeč. Podle velvyslance Česka v Kanadě Bořka Lizce brala královna Alžběta II. Kanadu jako svůj druhý domov. „I ostatní premiéři na ni vzpomínají velice mile a zdůrazňují její schopnost navazovat osobní vztah,“ podotkl a zmínil, že v zemi panuje velká shoda na tom, že si její vlády velmi vážili. 

„Oceňují její důstojnost, slušnost, moudrost a také vtip, se kterým vládla, je třeba říct, že těch sedmdesát let bylo polovinou historie Kanady, takže ti starší vzpomínají na to, jak prožívali s královnou svůj život. Ti mladší nezažili jiného panovníka,“ uvedl pro ČT velvyslanec v Kanadě Bořek Lizec. Dodal, že lidé často vzpomínají na to, jak vstřícná k nim byla.  

Právě Kanadu královna navštěvovala nejvíce ze všech zemí. „To dokazuje výjimečnost. Bylo to dvaadvacetkrát jako královna a jednou ještě jako princezna,“ uvedl velvyslanec. 

Zmínil, že nový král Karel III. nastupuje do nelehké situace. „Obrovská podpora pro královnu je jedna věc, ale na druhou stranu je tu ještě podpora pro pokračování monarchie. Podle dlouhodobých průzkumů královnu hodnotilo přibližně osm z deseti Kanaďanů kladně, ale pokračování monarchie si zhruba polovina Kanaďanů již nepřála po skončení její vlády,“ dodal Lizec s tím, že se od nového krále očekává, že bude pokračovat v důstojném výkonu panovnického mandátu a postojích, které měl dosud.

V případě kanadských priorit jde o klimatické změny či vyrovnávání se s minulostí včetně vyvraždění velké části původních obyvatel Kanady.

Velvyslanec ČR v Kanadě Lizec k loučení s královnou Alžbětou II. (zdroj: ČT24)

Na pohřeb nedostaly pozvánky Rusko, Bělorusko a Myanmar

Pondělního pohřbu královny Alžběty II. se zúčastní zhruba pět set státníků z celého světa, pozvánky nedostali zástupci Ruska, Běloruska a Myanmaru. Informovala o tom s odkazem na zdroj z vlády agentura Press Association. Írán bude na pohřbu zastoupen pouze na úrovni velvyslance.

Svou účast na pohřbu už potvrdily desítky hlav států a vlád včetně amerického prezidenta Joea Bidena a vládců monarchií od Španělska po Japonsko.

Britská média v pondělí napsala, že kvůli obrovskému počtu lidí v ulicích budou zřejmě státníky a jejich doprovod svážet k Westminsterskému opatství autobusy. Server Independent uvedl, že výjimku zřejmě bude mít americký prezident, který má vysoké nároky na zajištění bezpečnosti.