Půda z útesů Jurského pobřeží se převalila do moře. V erozi se promítá změna klimatu

Z útesů na Jurském pobřeží v Británii došlo v minulém týdnu k propadu více než čtyř tisíc tun půdy. Jde o největší sesuv v oblasti za šedesát let. BBC hovoří o kamenech velkých jako auta. „Je to příroda v akci,“ uvedl Sam Scriven, který je členem trustu spravujícího přírodní památku. Ta patří do dědictví UNESCO. Podobná situace není ale v poslední době něčím neobvyklým. Na světových pobřežích se totiž podepisuje klimatická změna.

Útes nacházející se na Jurském pobřeží v hrabství Dorset se zhroutil přes pláž do moře. Tam, kde jsou Britové a turisté zvyklí trávit slunné dny, jsou teď tuny sutin, kamenů a bláta.

Klimatická změna má vliv na pobřeží už roky. Jen za ten poslední to byl kvůli vysychání půdy už třetí velký sesuv. A v budoucnu může mít na svědomí i materiální škody. Na některých místech se útesy sesouvají nebezpečně blízko lidských obydlí.

Část anglických pobřežních útesů se zhroutila (zdroj: EBU)

Jurské pobřeží se táhne zhruba na 150 kilometrech a patří k ikonickým oblastem britských ostrovů. Místo pokrývá 185 milionů let geologické historie, která vytvořila impozantní přírodní úkazy. Mezi světové dědictví UNESCO bylo Jurské pobřeží zapsáno v roce 2001.

Pláž se skalní branou Durdle Door navštíví ročně statisíce lidí – i díky benevolenci majitele „pozemku“ – rodiny Weldových. Vede tam turistická stezka a nedaleko jsou kempová městečka.

Změny klimatu dopadají na pobřeží

Když se na začátku února zhroutil do moře kus útesu u Doveru, objevily se na sítích v souvislosti s brexitem satirické příspěvky, že se Doverské útesy potají stěhují do Evropské unie. Nebyl to ale ojedinělý jev.

Světlé křídové útesy každý rok přichází o kus „těla“. Podle studie týmu britských a amerických výzkumníků tento proces v posledních 150 letech postupuje desetkrát rychleji než za předešlých sedm tisíc let.

I události v hrabství Dorset jsou jen lakmusovým papírkem pro komplexnější fenomén – vliv klimatických změn na erozi půdy. Rostoucí hladina oceánu a častější bouře v důsledku zrychlují pobřežní erozi, píše britský deník The Guardian.

Konkrétně loni právě v Británii v souvislosti s tím požádali politici ve východním Yorkshiru o to, aby se na jev pohlíželo jako na přírodní katastrofu.