První loď s obilím by mohla z Oděsy vyplout už ve středu. Farmáři tomu však moc nevěří

Události: Štáb ČT natáčel u Oděsy (zdroj: ČT24)

Zemědělské družstvo Svitěs u Oděsy už má na polích pro letošek práci hotovou. Pšenice z několika stovek hektarů je sklizena a leží ve skladu, tak jako každý rok. Je však otázkou, zda pro ni tentokrát bude odbyt.

Farmář Vjačeslav Neumeržickij by již úrodu potřeboval prodat, v současné době to ale nejde. Dostává se tak do finančních problémů a nemůže ani nakoupit osivo na příští rok.

S několika zaměstnanci v oděské oblasti farmaří od konce devadesátých let. Teď si dělá velké starosti o budoucnost. Dohodě o vývozu obilí nevěří.

„Historicky nemá smysl domlouvat se s Ruskem. Dohody s ním mají jenom cenu papíru, na kterém jsou napsané,“ říká.

Poškození přístavu prý není vážné

Oděský přístav zasáhly v sobotu dvě rakety, pouhý den po podpisu dohody o bezpečném vývozu ukrajinské pšenice.

Přístav je pod vojenskou ochranou. Jde o strategické místo, které se nesmí natáčet. Ukrajina se snaží, aby vodami Černého moře co nejdříve vypluly nákladní lodě s obilím.

Štáb ČT hovořil s Dimitrem Barinovem ze Správy ukrajinských přístavů. Poškození toho oděského podle něj není vážné. Terminál na překládku obilí funguje bez omezení. „Připravujeme přístavy i infrastrukturu, abychom poté, co dostaneme rozkaz, mohli začít s vývozem obilí a dalších zemědělských produktů,“ uvedl Barinov.

Podle ukrajinského ministerstva dopravy by první loď s naloženou pšenicí mohla vyplout už ve středu, z Čornomorského přístavu, nedaleko Oděsy.