Přežila holocaust a komiks vypráví její příběh Francii v době antisemitské vlny

Události: Příběh o holocaustu proti antisemitismu (zdroj: ČT24)

Francie hlásí prudký nárůst antisemitských incidentů. Od teroristických útoků Hamásu na Izrael 7. října jich úřady zaznamenaly 887. To je dvakrát víc než za celý rok 2022. O to důležitější je podle některých francouzských Židů připomínat dnešním mladým lidem, jaké hrůzy znamenal holocaust, informoval zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. A přidal příběh jednoho komiksu.

Bude jí devětadevadesát.

Ginette Kolinka přežila několik koncentračních táborů včetně Terezína, kde byla celou dobu v kómatu. „Když jsem se dostala do Terezína, už jsem měla tyfus a hodně vysoké teploty. Nevěděla jsem o sobě. Proto si z té doby nic nepamatuji.“ 

Na možnost vyprávět svůj život v komiksu, který je podle ní hlavně obrázkové veselé čtení pro děti, se nejprve tvářila odmítavě. Pak si ale uvědomila, že se tím dostane její příběh mezi širší veřejnost, uvedl Šmíd. 

Ginette Kolinka a její život v komiksu
Zdroj: ČT24

Jak porozumět historii

Kniha má velký úspěch a v muzeu Shoa na pařížském předměstí se k ní navíc rozhodli uspořádat výstavu, kam přišla řada mladých lidí. „Je příjemnější snažit se porozumět historii jinak než ve škole. Pro děti je to srozumitelnější,“ řekla studentka střední školy Tamara. 

Mladší generaci pomáhá kniha porozumět v širším kontextu i mezinárodní situaci. „Je pravda, že po teroristickém útoku v Izraeli může otevřít oči,“ soudí studentka střední školy Tesir. 

Vlna antisemitských projevů ve Francii

Ve Francii zaznamenali po izraelské odpovědi už na osm stovek antisemitských projevů a mnoho Židů se necítí v zemi bezpečně. Podle autorů knihy je nutné i dnes připomínat to, co se dělo za druhé světové války. Jakoukoliv formou.

Samotná hlavní hrdinka knihy Sbohem Birkenau první nabídku na vydání vzpomínek odmítla. Komiks jí nepřipadal důstojný. „Je to něco směšného, co má lidi pobavit. Když jsem se dozvěděla o plánu vyprávět můj příběh tímto způsobem, nelíbilo se mi to,“ řekla Kolinka. Potom však změnila názor. S mladou ilustrátorkou začala spolupracovat a pro ni samou bylo překvapením, když viděla těžké období svého života z odstupu a plné barev. Jako by četla jiný příběh.