Předseda slovenského parlamentu zůstává ve funkci. Poslanci ho v tajném hlasování podrželi

Události ČT: Tlak na šéfa slovenského parlamentu (zdroj: ČT24)

Andrej Danko (SNS) zůstává předsedou slovenské Národní rady. Opozice navrhla jeho odvolání kvůli obvinění, že opsal svou rigorózní práci. Poslanci ho ale v tajném hlasování podrželi. Sám Danko obvinění odmítá a kauzu označuje za mediální lynč.

Hlasovaní se účastnilo 90 poslanců, platných bylo 88 hlasů. Pro odvolání předsedy parlamentu bylo 61 poslanců, proti hlasovalo 26, jedne poslanec se zdržel. Opozice potřebovala 76 hlasů.

Novináři nedávno zjistili, že Danko nejspíš opsal a necitoval podstatnou část rigorózní práce, za níž získal Danko před 18 lety titul doktora práv. „Svou rigorózní práci jsem dělal s nejlepším vědomím a svědomím, v souladu s tehdy platnými právními předpisy a technickými možnostmi tehdejší doby,“ prohlásil Danko.

Když se média začala o práci zajímat, Danko ji nechal utajit. Znovu ji zpřístupnil až po měsíci. Podle něj má aféra za cíl způsobit jeho politickou smrt.

  • Podle Denníku N Danko ve své práci o veřejné správě použil rozsáhlé texty z pěti učebnic. Deník po analýze rigorózní práce například uvedl, že po úvodu je v ní zkopírováno hned prvních 20 stran z české publikace Základy správní vědy autora Dušana Hendrycha. Tvrdí rovněž, že převzaté části skript se nacházejí i v dalších částech textu Dankovy práce. Šéf slovenské sněmovny podle listu do práce nezařadil seznam použité literatury, na několika místech ale uvedl odkazy na knihy, které při práci využil.

Druhý pokus o odvolání

Opozice se snažila kvůli této kauze šéfa parlamentu už jednou v listopadu odvolat. Poslanci ale neschválili program mimořádné schůze. Opozice se ale pustila do druhého pokusu a znovu sesbírala podpisy.

„To, že Andrej Danko vykrádá cizí texty, že se chválí titulem, který mu zjevně nepatří, je v civilizovaném světě velká hanba,“ podotýká předseda opoziční strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík.

  • První pokus o odvolání šéfa parlamentu se pojil ještě s utajováním Dankovy rigorózní práce. Opozice ale zdůvodnila návrh i tím, že předseda parlamentu brání projednání nové bezpečnostní, vojenské a obranné strategie země v Národní radě. Spor se patrně týká bezpečnostní strategie, ve které ministerstvo zahraničí kromě jiného upozornilo na anexi ukrajinského poloostrova Krym Ruskem. Právě Danko se netají svým vstřícným postojem vůči Rusku.

Danko se odvolává na odbornou komisi, která má rozhodnout, jestli je jeho práce z banskobystrické univerzity plagiát. Schůzi ale podpořil. Chtěl tak otestovat soudržnost koalice. „Bez koaliční důvěry se vládnout a pracovat nedá,“ řekl Danko.

Vládní Smer-SD bývalého premiéra Roberta Fica oznámil už před hlasováním, že za šéfem parlamentu stojí. Velká část jeho poslanců se tak hlasování neúčastnila. Od nejmenšího koaličního partnera, strany Most-Híd, jasná podpora nejprve nezazněla. Nakonec se ale hlasování také neúčastnila. 

Po Dankově demisi volá část vědců i akademické obce. Děkan Právnické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě Eduard Burda by nicméně řešení nechal na odbornících, v kauze vidí příliš mnoho politiky. „Slovenské vysoké školství samozřejmě je touto kauzou traumatizované,“ zmínil Burda.

Výzva k Dankově rezignaci zazněla také minulý týden na poslední demonstraci Za slušné Slovensko. Za ní stojí lidé, kterým se začátkem roku po vraždě novináře Jána Kuciaka podařilo do ulic přivést nejvíc lidí od sametové revoluce. 

  • Začátkem loňského roku čelil šéf parlamentu jiné kontroverzi. Vyšlo totiž najevo, že v roce 2016 Danka povýšil v tichosti do hodnosti kapitána v záloze ministr obrany Peter Gajdoš, který je ve vládě za Dankovu stranu. Tehdy to vysvětloval tak, že si to Danko zaslouží. Povýšení se dočkal i tehdejší premiér Fico. Na internetu zjištění vyvolalo posměch mířený převážně na Danka.