Práci v médiích letos zaplatilo životem 94 lidí. Světem otřásla hlavně vražda Chášakdžího

Při výkonu povolání přišlo ve světě letos o život 94 novinářů, kameramanů a zaměstnanců médií, o 12 více než loni. Uvedla to ve své výroční zprávě Mezinárodní federace novinářů (IFJ). Zvrátil se tak klesající trend z předchozích tří let.

Z celkového počtu zabitých bylo šest žen. Po objednané vraždě a při bombovém útoku nebo střelbě přišlo o život celkem 84 novinářů, kameramanů a techniků.

Dalšími zabitými jsou zaměstnanci médií, kteří pracovali jako řidiči, ochranka a další pomocný personál.

Nejvíce novinářů zemřelo v Afghánistánu, celkem 16. Následovaly Mexiko, Jemen, Sýrie a Indie. Největší nebezpečí představují země s ozbrojenými konflikty nebo radikálními extremisty. V Evropě byli zabiti čtyři novináři, ve Francii, Bulharsku, Turecku a na Slovensku.

OSN má přijmout úmluvu o ochraně novinářů, navrhuje IFJ

IFJ upozornila zvláště na vraždu saúdského novináře Džamála Chášakdžího, která podle ní odráží současnou bezpečnostní krizi pro novináře. Kritik saúdskoarabské vlády, který pracoval pro Washington Post, byl zabit v říjnu na konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu zvláštním týmem agentů.

Prezident IFJ Philippe Leruth v této souvislosti vyzval opět členské státy OSN, aby přijaly Úmluvu o bezpečnosti a ochraně novinářů, kterou IFJ představila v OSN loni v říjnu.