Povodňová situace v Pasově je dramatická. Hladiny Dunaje a Innu rychle stoupají

V bavorském Pasově výrazně stoupla hladina Dunaje, v poledne dosáhla takřka deseti metrů. Vodohospodáři přitom původně počítali s tím, že tam řeka dosáhne vrcholu odpoledne na úrovni 9,5 metru. Rychleji, než se čekalo, stoupá ve městě také hladina Innu. Ve Švábsku policisté našli pohřešovanou ženu, která přes dva dny strávila v koruně padlého stromu, aby se před povodněmi zachránila. V Offingenu nadále pátrají po hasiči. Záplavy si dosud vyžádaly pět mrtvých. Po deštích je pod vodou i část jižního Polska.

Úřady v Pasově, který leží na soutoku tří řek – Dunaje, Innu a Ilzu –, označují situaci za dramatickou. Hladina Dunaje v poledne dosahovala 9,95 metru a mohla by se ještě zvednout, odpoledne by měla podle odhadů kulminovat na deseti metrech. Rychleji, než se čekalo, stoupá také hladina Innu, která ráno dosahovala necelých sedmi metrů. Některé školy ve městě kvůli povodním zrušily vyučování.

Složitý je vývoj také v Řezně, kde primátorka Gertrud Maltzová-Schwarzfischerová vyzvala obyvatele, aby nechodili k řece a neblokovali záchranářům přístupové cesty.

„Dunaj je více než tři metry nad svým normálem. Od pondělního večera mírně stoupal a v úterý se zastavil na šesti metrech a dvanácti centimetrech. V tuto chvíli už Dunaj nestoupá, v tuto chvíli by měl Dunaj v Řezně kulminovat,“ informoval dopoledne přímo z Řezna zpravodaj ČT Pavel Polák.

Zpravodaj ČT Pavel Polák o povodňové situaci v Řezně (zdroj: ČT24)

Při historické povodni v roce 2013 dosáhla hladina Dunaje v Řezně šesti metrů a 82 centimetrů, což bylo do té doby nejvíce za 130 let.

Zastavení stoupání hladiny Dunaje ale neznamená, že se město může chystat na uklidnění situace. „Celá jedna ulice, která leží v bezprostřední blízkosti Dunaje, byla evakuována, jsou zde protipovodňové zábrany, které drží vodu Dunaje před obytnými domy. Přestože bude Dunaj v následujících hodinách klesat, s uklidněním se počítat nedá, protože hladina spodní vody je vysoko a to brání rychlému odtoku vody. Domy, které jsou v bezprostřední blízkosti Dunaje, se budou s problémy potýkat ještě v následujících dnech,“ dodal Polák.

Ve městě muselo být kvůli velké vodě evakuováno dvě stě lidí, v celém jižním Německu pak jde o tisíce evakuovaných, doplnil zpravodaj ČT.

V hornobavorském Flintsbachu se po prudkých lijácích a kvůli podmáčené půdě sesunula část zříceniny hradu Falkenstein.

Podle předpovědi počasí má jih Německa nejhorší za sebou, žádné další lijáky meteorologové prozatím nepředpokládají. Německá meteorologická služba (DWD) už odvolala všechny výstrahy před nepříznivým počasím.

Události: Záplavy v Německu (zdroj: ČT24)

Počet mrtvých stoupl na pět

Voda si prozatím vyžádala pět mrtvých — tři v Bavorsku a dva v Bádensku-Württembersku. Poslední obětí, kterou v úterý oznámilo Bavorsko, je žena, která v Markt Rettenbachu sjela autem ze silnici do vody. V Bavorsku záchranáři zatím neúspěšně s pomocí vrtulníku dronů pátrají po pohřešovaném 22letém hasiči, jehož člun se v noci na neděli převrhl. Pohřešují se i čtyři další lidé.

Šťastně naopak skončilo více než dvoudenní pátrání po 32leté ženě, kterou v Bavorsku v koruně padlého stromu objevil policejní dron. Na místě strávila přes 52 hodin a ještě v době, kdy ji záchranáři vrtulníkem vysvobodili, dosahovala voda pod stromem zhruba do úrovně prsou. Žena byla oslabená a dehydratovaná, jinak ale v pořádku.

Zaplavený Gotteshofen v Bavorsku
Zdroj: Reuters/Ayhan Uyanik

Kvůli vydatným lijákům na jihu Německa se zvedla také hladina Rýna, který je pro německou říční dopravu hlavní tepnou. Na horní a střední části toku se plavba zastavila, neboť některé části řeky nejsou za současné povodňové situace splavné. Plavidla nyní musí vyčkat, než hladina poklesne. Vodohospodáři očekávají postupnou kulminaci v úterý odpoledne a večer.

Německé dráhy Deutsche Bahn (DB) postupně zprovozňují tratě, které musely být kvůli přívalům vody uzavřeny. Vlaky podle médií ale jezdí přeplněné. Na nádraží v Řezně musela policie několik vlaků částečně vyklidit, protože nemohly z bezpečnostních důvodů pokračovat v jízdě.

Finanční pomoc

O povodních v úterý jednala bavorská vláda premiéra Markuse Södera (CSU). „Ihned uvolníme 100 milionů eur (2,5 miliardy korun), které ještě odpoledne dáme k dispozici. Pokud bude potřeba více, poskytneme další peníze,“ řekl Söder. O pomoc mohou žádat firmy i obyvatelé, pokud v Bavorsku odvádí daně. Základní podpora bude činit 5000 eur pro domácnost, může být ale vyšší. „Pokud by někdo skutečně přišel o všechno a ocitnul se v existenční nouzi, můžeme proplatit až sto procent škod,“ dodal Söder.

Dodal také, že Bavorsko očekává rovněž slíbenou finanční podporu od spolkové vlády. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck (Grüne) přislíbil obyvatelům postižených regionů na jihu Německa pomoc s obnovou.

Záplavy i v Krakově

Také části jižního Polska se po silných deštích ocitly pod vodou. Starosta města Bielsko-Biala nedaleko hranic s Českem a Slovenskem vyhlásil stav ohrožení, se záplavami se potýká také Krakov, informovala agentura PAP. Meteorologové na úterý předpovídají pokračování vydatných srážek.

Hasiči v Bielsku-Bialé v Slezském vojvodství evidují od noci na úterý přes 820 zásahů. Zaplaveno bylo mnoho ulic, sklepů a také dvě koleje na místním nádraží. Vlaky odtud musely být odkloněny, část spojů byla zcela zrušena. Pod vodou se ocitl též městský archiv, divadlo a depo místního dopravního podniku. „Situace je vážná, ale nejdůležitější je, že nenastaly žádné tragické události,“ uvedl podle serveru Onet.pl starosta Jaroslaw Klimaszewski, který ve městě vyhlásil stav ohrožení.

Se vzestupem hladiny řek se potýká také sousední Malopolské vojvodství, kde na téměř celém území platí třetí stupeň výstrahy před nepříznivým počasím. „Odčerpáváme vodu ze sklepů, zaplavených nemovitostí a podzemních garáží,“ sdělil agentuře PAP mluvčí místních hasičů Hubert Cieply. „V Krakově (…) se navážejí pytle s pískem a odčerpává se voda,“ dodal.