Potrubím na jihu a východě USA stále neteče palivo. Bílý dům kvůli kyberútoku vyhlásil stav nouze

Velké americké rafinerie na pobřeží Mexického zálivu si kvůli výpadku hlavní sítě produktovodů začaly objednávat tankery, aby měly ropné produkty zatím kde uskladnit. Počítačové systémy společnosti Colonial Pipeline, která je největším provozovatelem potrubní sítě na přepravu ropných produktů v USA, v pátek napadli hackeři. FBI v pondělí za pachatele útoku označila organizaci známou jako DarkSide. Americká vláda kvůli útoku vyhlásila stav nouze.

„V posledních hodinách se sice podařilo obnovit některé menší části rozsáhlé sítě společnosti Colonial Pipeline, ale nikoli ty hlavní, což je otázka následujících dnů. V tuto chvíli se zhruba 100 milionů obyvatel jihovýchodu USA musí připravit na omezení dodávek pohonných hmot,“ informoval zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

„Ukázalo se, jak chatrná je ochrana těchto klíčových sítí ve Spojených státech. To je záležitost, na kterou se musí soukromé firmy i federální vláda zaměřit, aby k podobným útokům už nedocházelo,“ dodal.

Zpravodaj Miřejovský: Ukázalo se, jak chatrná je ochrana klíčových sítí v USA (zdroj: ČT24)

Společnost Colonial Pipeline, která je největším provozovatelem potrubní sítě pro přepravu ropných produktů ve Spojených státech, doufá, že do konce týdne obnoví podstatnou část svých aktivit zasažených kybernetickým útokem.

Firma denně přepravuje asi dva a půl milionu barelů benzinu, nafty, leteckého paliva a dalších ropných produktů. Jde téměř o polovinu zásob východního pobřeží USA.

„Je to důkaz toho, že lidem se zlými úmysly se daří nalézat nové způsoby, jak proniknout do infrastruktury,“ poznamenal analytik ropného trhu Andrew Lipow. Upozornil, že infrastruktura není dostatečně zabezpečná proti podobným útokům.

Tanker upravený k přepravě ropných produktů už si objednala společnost Valero Energy, která patří k největším zpracovatelům ropy v USA. Tanker Nave Titan podle záznamů společnosti Refinitiv Eikon kotvil v ústí řeky Mississippi na jihu Louisiany. Právě v tomto americkém státě a v sousedním Texasu jsou největší americké rafinerie. Tanker je schopen pojmout až 330 tisíc barelů ropy.

Distribuční síť potrubí Colonial Pipeline
Zdroj: Reuters

Za útokem může být ruská skupina

Odborníci varují, že několikadenní výpadek této sítě by mohl mít výrazné dopady na regionální dodávky pohonných hmot, a to zejména na jihovýchodě USA.

Americká ministryně obchodu Gina Raimondová uvedla, že se vláda snaží činnost sítě obnovit. Společnost konstatovala, že páteřní potrubí stále nefunguje, ale zprovoznit se podařilo některé menší úseky. Jak dlouho bude trvat návrat ke standardnímu provozu, není jasné. „Očekáváme, že potrubí naběhne během několika dní, a dopad na rafinerie v Louisianě a východním Texasu nebude masivní,“ řekl analytik Virendra Chauhan.

Podle agentury Reuters se firma stala terčem takzvaného ransomwaru, tedy vyděračského programu, který zablokuje přístup k systému a za odblokování požaduje výkupné. Americká média píší, že za útokem stojí ruská zločinecká organizace zvaná DarkSide, která se infiltrovala do sítě firmy ve čtvrtek a zablokovala téměř sto gigabajtů dat. V pátek hackeři firmu vyzvali k zaplacení výkupného. „Tento druh útoků je bohužel čím dál častější,“ upozornila Raimondová.

Skupina DarkSide v pondělí uvedla, že jejím cílem je pouze vydělávat peníze, ne vytvářet společenské problémy. Jméno firmy Colonial Pipeline její prohlášení nezmiňuje. Podle odborníků by skupina DarkSide mohla mít sídlo v Rusku či východní Evropě.

Americká společnost Marathon Oil oznámila, že v tuto chvíli je schopna plnit závazky vůči odběratelům, ale hledá alternativní možnosti dopravy pro případ, že Colonial Pipeline nebude schopna svou potrubní síť delší dobu zprovoznit. Marathon je největší rafinerskou společností v USA - provozuje rozsáhlý petrochemický komplex Galveston Bay v Texas City ve státě Texas, který zpracovává 585 000 barelů ropy denně, a další velké zařízení Garyville v Louisianě s kapacitou 578 000 barelů denně.

Situací se zabývá také Bílý dům. Americká vláda vyhlásila stav nouze, který umožní přepravu ropných produktů po silnici. Ceny ropy na světových trzích v pondělí mírně stoupají, což analytici dávají do souvislosti právě s výpadkem klíčové infrastruktury v USA.

Analytik Asociace pro mezinárodní otázky a specialista na kybernetickou bezpečnost Tomáš Rezek řekl v pořadu Horizont ČT24, že USA patří ke špičce v oblasti kybernetické bezpečnosti. Proto si nemyslí, že by země něco podcenila. Domnívá se také, že následky mohly být daleko horší, zvláště když jde o produktovod.

„Je to určité varování, něco, na co musíme být připraveni,“ dodal s tím, že je to ojedinělý případ v tom, že útočníci byli úspěšní. Podle něj bývá kritická infrastruktura většinou velmi dobře zabezpečena, často ale dojde k lidské chybě. Útočníci u tohoto typu ataků navíc potřebují znalost systémů, na něž útočí. Rezek doplnil, že podle dostupných informací napadené firmy často – pokud nemají zálohu a jistotu, jaký byl konkrétní dopad – výpalné raději zaplatí.

Horizont ČT24: Hackerský útok na klíčovou distribuční síť v USA (zdroj: ČT24)