Polský Sejm schválil zákon zaměřený proti TVN. Útok na svobodná média, brání se televize

Polští poslanci přijali novelu zákona, jejímž cílem je podle kritiků umlčet nezávislou televizi TVN. Zákon ještě může vetoval prezident Andrzej Duda. TVN, kterou vlastní americký investor, přijetí zákona o rozhlasovém a televizním vysílání označila za útok vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) na svobodná média. Vláda tvrdí, že zákon ochrání polský mediální prostor před nepřátelskými hráči z Ruska nebo Číny.

Novela stanovuje, že majitelem televizní či rozhlasové stanice vysílající na základě polské licence smějí být jen společnosti, ve kterých podíl zahraničních firem z oblasti mimo Evropský hospodářský prostor nepřekračuje devětačtyřicet procent.

Zákon údajně cílí na americkou televizní společnost Discovery, aby prodala TVN, uvedl list Gazeta Wyborcza. Novela podle senátorů odporuje polské ústavě a je v rozporu s polsko-americkou obchodní dohodou. Představuje podle nich „atentát na svobodu slova v Polsku“.

Formálně je společnost TVN registrována v Nizozemsku. Jejím jediným akcionářem je Discovery Inc. TVN představuje dosud největší americkou investici v Polsku.

Polská rada pro rozhlasové a televizní vysílání, tvořená výlučně členy nominovanými vládními stranami, koncem září prodloužila zpravodajské televizi TVN 24 vysílací licenci o deset let. Současně zavázala předsedu rady k takovým změnám v předpisech, aby se americký investor většinového podílu zbavil.

Sejm novelu přijal narychlo

Novelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání nejprve přijal Sejm, dolní komora polského parlamentu. V tom má PiS a jeho spojenci většinu. Zákon ale v září odmítl Senát, kde převažuje opozice.

V pátek o novele znovu nečekaně jednal příslušný výbor Sejmu, který bezprostředně doporučil veto senátorů odmítnout. Poslanci vládní koalice následně veto přehlasovali, píše Gazeta Wyborcza.

Opozice chtěla jednání zablokovat, ale veškerá hlasování prohrála. Nepomohl ani argument, že o jednání výboru měla být dle jednacího řádu vyrozuměna nejméně tři dny předem. Opoziční poslanci proto jednání označili za nelegální. Pro přijetí novely hlasovalo 229 zákonodárců, proti 212, jedenáct se zdrželo.

Opoziční Levice ohlásila, že kvůli pátečnímu jednání Sejmu podá trestní oznámení. „Nejvýše si odsedím dva roky navíc,“ ironicky reagoval poslanec PiS Marek Suski, který novelu předkládal.