PODÍVEJTE SE: Letadlo v Myanmaru přistálo jako zázrakem bez podvozku, pilot je za hrdinu

Pilotovi letadla aerolinek Myanmar National Airlines se v myanmarském městě Mandalaj podařil husarský kousek, když dokázal bezpečně přistát bez předního podvozku. Stroj dosedl na zadní kola, překlopil se „na nos“ a drhl po dráze, než se ho podařilo zastavit. Od letadla odletovaly jiskry a valil se kouř, všech 82 cestujících a sedm členů posádky ale vyvázlo bez zranění. Pilot je na sociálních sítích oslavován jako hrdina.

Podle mluvčího letiště pilot informoval řídicí věž před přistáním, že mu kontrolní systém v letadle hlásí závadu předního podvozku. Po selhání záložního nouzového postupu pilot s letadlem oblétl kontrolní věž, kde zaměstnanci zrakem zkontrolovali, zda se podvozek vysunul.

Poté, co se selhání potvrdilo, muselo letadlo zůstat déle ve vzduchu, aby se spotřebovalo palivo a letadlo snížilo hmotnost. Nakonec se kapitánovi podařilo bezpečně přistát.

Letiště muselo být kvůli nehodě dočasně uzavřeno. Malým letadlům bylo umožněno přistání po zhruba dvou a půl hodinách. Uvolnění dráhy pro větší letadla bude trvat delší dobu.