Po cigaretě převléknout. Švédská nemocnice je ke kuřákům nekompromisní

Horizont ČT24: Po cigaretě převléknout. Švédská nemocnice je ke kuřákům nekompromisní (zdroj: ČT24)

Jedna z nemocnic ve švédském kraji Västernorrland zavedla pro zaměstnance kuřáky pravidla, po kterých někteří uvažují, že cigarety nadobro odloží. Kromě speciálně vyhrazené budky před budovou, mimo kterou není dovolené si zapálit, pro ně totiž připravila nařízení, že se před návratem do práce musí po každé kuřácké pauze převléknout.

Ve västernorrlandské nemocnici v centrálním Švédsku jsou zákazy pro kuřáky takřka všudypřítomné. Venku si mohou dát cigaretu jen v proskleném přístřešku k tomu určeném a zpátky do zařízení se pak nesmí vrátit v načichlém oblečení. Musí se tedy převléknout. 

„Myslím, že je to dobře. Možná lidé přestanou dělat nepořádek a pokuřovat,“ říká jeden z pacientů Farivar Bahremand, který je sám kuřák, i když spíše příležitostný.

Zato podle zaměstnankyně nemocnice Birgitty Edsträmové je takové opatření už přehnané. „Nekouříme přeci někde v uzavřené místnosti v hustém kouři,“ říká. Jak ale sama poznamenává, pro ni samotnou to nejspíš povede k tomu, že kouřit přestane. „Takže nakonec je na tom něco pozitivního,“ připouští.

A právě takovým zaměstnancům nemocnice slibuje, že jim v jejich rozhodnutí poskytne všestrannou podporu.