Pákistán má po povolební nejistotě nakročeno k vládě

Strana Pákistánská muslimská liga (PML-N) expremiéra Naváze Šarífa a Pákistánská lidová strana (PPP) v úterý večer oznámily, že se dohodly na vytvoření koaliční vlády. Informovaly o tom agentury AP a Reuters, podle nichž strany prozatím ukončily nejistotu ohledně příštího kabinetu po nedávných parlamentních volbách, ve kterých žádné politické uskupení nezískalo většinu.

„Rozhodli jsme se, že vládu sestavíme společně,“ řekl podle AP bývalý prezident Ásif Alí Zardárí ze strany PPP. Tu nyní vede jeho syn Bilavál Bhutto Zardárí, který je zároveň synem expremiérky Bénazír Bhuttové, již zavraždili při atentátu islamisté v roce 2007.

Mluvčí PML-N mezitím uvedla, že Naváz Šaríf nominoval na pozici premiéra svého mladšího bratra Šahbáze, který už Pákistánu vládl od dubna 2022 do srpna 2023.

Pákistánská muslimská liga jednala se Zardárím a dalšími spojenci po čtvrtečních parlamentních volbách, podotkla AP, podle níž posun nastal dnes několik hodin poté, co se zástupci stran sešli v Islámábádu. Stanice BBC na svém webu podotkla, že tyto strany už spolu dříve koalici tvořily, a to po pádu vlády expremiéra Imrana Chána v roce 2022.

Násilnosti a obvinění z podvodů

Volby minulý týden poznamenala obvinění z podvodů, pozastavení fungování mobilních sítí, násilnosti a také vyloučení Chánovy strany Hnutí za spravedlnost (PTI). Politici jeho strany kandidovali jako nezávislí a ve volbách nakonec získali nejvíce hlasů. Nedosáhli však na většinu v parlamentu. Nejúspěšnější stranou byla Pákistánská muslimská liga a za ní skončila Pákistánská lidová strana.

Zásadní vliv na vývoj politického dění v Pákistánu má armáda. Zřejmě s jejím souhlasem se loni po čtyřech letech dobrovolného exilu vrátil do země expremiér Naváz Šaríf, který byl následně osvobozen ve všech korupčních kauzách. Naopak Imran Chán, který měl dříve armádu na své straně, byl krátce před volbami odsouzen ve třech různých procesech k mnohaletým trestům vězení a kandidovat nemohl.