Ve volbách v Pákistánu zvítězili spojenci vězněného expremiéra Chána, většinu ale nemají

Více než šedesát hodin po uzavření volebních místností skončilo v Pákistánu sčítání hlasů po čtvrtečních parlamentních volbách, v nichž podle konečných výsledků zvítězili nezávislí kandidáti sdružení kolem vězněného bývalého premiéra Imrana Chána. Získali jich celkem 101, uvedla agentura Reuters s odkazem na nejnovější sdělení volební komise. Volilo se do 266 křesel, parlament má dále šedesát křesel pro ženy a deset křesl pro nemuslimy.

Pákistánská muslimská liga (PML-N) dalšího expremiéra Naváze Šarífa skončila ve volbách druhá. Se ziskem 75 mandátů se ale stane největší stranou v parlamentu, neboť Chánovi nezávislí kandidovali jako jednotlivci. Šaríf říká, že jeho strana už jedná s dalšími uskupeními o vytvoření koaliční vlády, když sama nezískala jasnou většinu.

Za vítěze voleb se v pátek po zveřejnění neúplných výsledků označili jak Chán, tak Šaríf.

Rozhodující roli může sehrát Lidová strana, která skončila třetí. Její předseda a potomek významného politického rodu Bilával Bhutto Zardárí před volbami naznačoval, že by v takovém případě usiloval o křeslo premiéra, byť by byl menším koaličním partnerem.

Nezávislí kandidáti zkusí vytvořit vládu

Gauhar Alí Chán, dočasný předseda expremiérova Hnutí za spravedlnost (PTI), které bylo z voleb formálně vyloučeno, pak v sobotu řekl, že se nezávislí kandidáti pokusí vytvořit vládu. Současně vyzval na neděli k pokojným protestům, pokud do noci nebudou zveřejněny konečné výsledky voleb. Přes noc se několik menších protestů objevilo, uvedl Reuters.

Zdlouhavé sčítání hlasů vyvolalo otazníky nad regulérností voleb. Přechodná pákistánská vláda několikadenní zdržení zdůvodnila pozastavením fungování mobilních sítí, k němuž podle svého sdělení přistoupila proto, aby byla zajištěna bezpečnost hlasování.

Obavy z nesrovnalostí provázejících volby vyjádřily mimo jiné Spojené státy, Británie nebo Evropská unie.

Kriketová pálka nebyla povolena

Přibližně 93 nezávislých kandidátů, kteří získali mandáty, je spojeno s Chánovou stranou PTI. V lednu úřady zakázaly straně bývalého slavného kriketového hráče používat na volebních lístcích její tradiční volební symbol – kriketovou pálku.

Uchazeči z řad PTI tak kandidovali pod různými symboly jako nezávislí, což podle médií snížilo jejich šance u voličů, z nichž až čtyřicet procent je negramotných. Samotný Imran Chán, jeden z nejpopulárnějších politiků v zemi, byl minulý týden ve třech procesech odsouzen k mnohaletým trestům vězení.