Odchod šedé eminence Bruselu. Selmayr se stal tajemníkem Komise během pár minut, postup vzbudil pochyby

Události ČT: V Komisi končí šedá eminence Bruselu Martin Selmayr (zdroj: ČT24)

Z postu generálního tajemníka Evropské komise odchází Němec Martin Selmayr, jemuž se někdy přezdívá bruselský kardinál Richelieu. Selmayr z pozadí často řídil běh této instituce. Do jejího čela se přitom dostal značně neobvyklým způsobem, který kritizoval i europarlament. Jeho odchod souvisí se změnami ve vedení Komise, kterou poprvé vede žena, rovněž Němka.

Osmačtyřicetiletý německý právník Selmayr byl v minulých letech klíčovým spolupracovníkem stávajícího šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera a v mnoha ohledech klíčovou osobou zákulisí bruselského politického života. Generální tajemník Komise přímo dohlíží na práci asi 30 tisíc úředníků.

V kuloárech se Selmayrovi někdy říká Junckerův Richelieu, někdy taky monstrum z Komise. „Tady v Bruselu je ve strukturách několik lidí, kteří nejsou tolik vidět, ale jsou velmi vlivní jako zákulisní hráči. Možná že kdyby pan Selmayr zůstal v zákulisí, tak by si toho nikdo ani nevšiml,“ podotkl europoslanec Jan Zahradil (ODS, ECR).

Evropská komise
Zdroj: ČT24/Lukáš Strašík

Netransparentní kariérní postup

Vaz zlomilo Selmayrovi především jeho netransparentní jmenování do funkce generálního tajemníka na jaře 2018. Na jediném zasedání kolegia komisařů ho nejdřív jmenovali zástupcem úřadujícího generálního tajemníka Alexandera Italianera. Splnil tak podmínku potřebnou k dalšímu postupu do čela úřednického aparátu Komise.

Italianer pak okamžitě rezignoval a na jeho místo nastoupil právě Selmayr. Celý proces údajně zabral pouhých devět minut. Evropský parlament postup ostře odsoudil. Podle poslanců netransparentní krok výrazně poškozuje důvěru veřejnosti v evropské instituce.

„Dnešní debata není o zaměstnanecké politice, ale o naprostém nedostatku soudnosti při politických rozhodnutích Evropské komise,“ prohlásila tehdy třeba nizozemská europoslankyně Sophie in ’t Veldová (ALDE). „Bohužel jsme se sami střelili do nohy,“ reagovala francouzská europoslankyně Francoise Grosseteteová.

Věcí se zabývala i ombudsmanka EU Emily O ’Reillyová. Ta na základě řady dokumentů došla k závěru, že kolem jmenování je řada pochybností, že se Komise neřídila příslušnými procedurálními pravidly a že celá věc byla dopředu připravena. Komise její závěry odmítla.

Druhá kauza, která nakonec tomuto tajemnému muži zlomila vaz, se odehrála před několika týdny na nočním summitu. Prezidenti a premiéři tam hledali Junckerova nástupce. Selmayrův odchod byl nakonec jednou z podmínek některých lídrů, aby dali hlas Němce Ursule von der Leyenové.