OBRAZEM: Svět na dvě minuty utichl. Na konec války vzpomínali Britové, Indové i Nový Zéland

Zvony, salutování a dvě minuty ticha. Lidé po celém světě si připomínají konec první světové války. Piety v centru Londýna se zúčastnila i královská rodina, u památníku zde položil věnec německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Padlé uctily také Francie, Austrálie, Nový Zéland nebo Indie. Belgický král Filip se účastnil ceremonie u bruselského památníku, večer ho čeká pietní akce v Ypres.

Miliony lidí držely dvě minuty ticha na památku těch, kdo položili život nebo byli zraněni v prvním celosvětovém válečném konfliktu. Dvouminutové ticho zahalilo Británii v 11:00 místního času, tedy přesně v okamžiku, kdy začalo 11. listopadu 1918 platit příměří.

Procesí asi 10 tisíc lidí se vydalo k válečnému památníku na třídě Whitehall. Princ Charles tam jménem své matky položil věnec, zatímco královna Alžběta II. sledovala ceremonii na Whitehallu z balkonu blízké budovy ministerstva zahraničí.

Po princi Charlesovi položil věnec k památníku rovněž německý prezident Frank-Walter Steinmeier jako symbol míru, který nyní vládne mezi oběma zeměmi, napsala zpravodajská stanice BBC. Britská vláda poukázala na to, že Steinmeier je prvním německým vrcholným představitelem, který položí věnec k památníku během vzpomínkové ceremonie, píše agentura Reuters.

Památku obětí první světové války po nich stejným způsobem uctili také princ William a princ Harry, premiérka Theresa Mayová a vůdce labouristů Jeremy Corbyn. Památku padlých uctil na hřbitově v Dublinu rovněž irský prezident Michael D. Higgins, který odsoudil snahy o nové závody ve zbrojení a snahy o přípravy na válku.

V Austrálii se uskutečnila ceremonie u Národního válečného památníku v Canbeře, v Adelaide letadlo vypustilo tisíce červených papírků. Australský premiér Scott Morrison připomněl, že je důležité slavit výročí, jelikož lidé se „potřebují poučit z minulosti, aby mohli lépe proplouvat dnešní proměnlivou dobou“.

Salutovalo se i v hlavním městě Nového Zélandu – Wellingtonu. Po celé zemi se držely dvě minuty ticha a rozezněly se zvony. Austrálie a Nový Zéland utrpěly značné ztráty během bitvy o Gallipoli mezi lety 1915 až 1916, kterou vedla Velká Británie s Francií proti Osmanské říši.

Oslavy neminuly ani Asii. Třeba v Indii se uskutečnila vzpomínková akce za 74 tisíc vojáků, kteří zemřeli na druhé straně světa. Ke spojeneckým armádám se za první světové války přidalo na 1,3 milionu vojáků této bývalé britské kolonie. „Byla to válka, do níž Indie nebyla přímo zapojena, ale naši vojáci bojovali po celém světě za mír,“ prohlásil premiér Narendra Modi.

Trump s Putinem dorazili na oslavy do Paříže

Hlavní evropská akce se konala v Paříži. U Vítězného oblouku se sešli prezidenti Francie, USA a Ruska – Emmanuel Macron, Donald Trump a Vladimir Putin. Dorazila také německá kancléřka Angela Merkelová nebo český premiér Andrej Babiš.

Prezident Macron ve svém projevu připomněl miliony obětí první světové války i zničenou zemi po letech bojů. „Z kvetoucí krajiny zůstaly jen dýmající trosky, ze stromů zbyly jen pahýly,“ řekl. Dodnes jsou podle něj stopy války ve Francii patrné.

Svět si připomněl sté výročí konce první světové války (zdroj: ČT24)