Norsko do čela nového ministerstva pro migraci postavilo její odpůrkyni

Norsko bude mít ministra pro migraci (zdroj: ČT24)

Členka norské protiimigrační Strany pokroku se ve středu stala šéfkou nově vytvořeného ministerstva pro imigraci a integraci. Do Norska, které má asi 5,2 milionu obyvatel, přišlo letos rekordních 35 tisíc migrantů. Menšinová pravicová vláda čelí stále většímu tlaku, aby příliv žadatelů o azyl kontrolovala.

Sedmatřicetiletá ministryně Sylvi Listhaugová stála dosud v čele resortu zemědělství. V listopadu se zviditelnila kritikou těch, jimž se nelíbí zpřísňování migrační politiky. „Reaguji na tyranii laskavosti, která sužuje norskou společnost jako noční můra,“ prohlásila.

Konzervativní strana Höyre norské premiérky Erny Solbergové vládne v koalici s protipřistěhovaleckou Stranou pokroku ministryně financí Siv Jensenové. Ta zůstane na své pozici i po přeskupení kabinetu, které Solbergová ve středu oznámila. Šlo o první změny od nástupu nového kabinetu v říjnu 2013, což Reuters označuje za mimořádně dlouhé období stability.

Počet členů kabinetu se rozšířil z 18 na 19, přičemž Konzervativní strana Höyre si zachová svých 11 ministrů a její koaliční partner Strana pokroku bude mít o jednoho ministra víc. Celkem jich tak bude mít osm.

Do vlády se dostali čtyři noví politici, kteří stanou v čele ministerstva kultury, rybolovu, práce a sociálních věcí a již zmíněného ministerstva pro imigraci.