Němečtí policisté zasahovali proti arabským a čečenským klanům kvůli organizovanému zločinu

Na pět stovek policistů zasahovalo v Berlíně a okolí mimo jiné proti příslušníkům známého klanu arabského původu a „ruským občanům čečenského původu“ kvůli organizovanému obchodu s drogami, zbraněmi a vydírání.

Obě skupiny se loni na podzim několikrát navzájem velmi násilně napadly. Policisté ve čtvrtek zatkli dva podezřelé. Více než dvacet objektů bezpečnostní složky prohledaly kvůli organizovanému obchodu s drogami a zbraněmi. Na akci se kromě policie, včetně speciální jednotky SEK, podílel i Spolkový kriminální úřad (BKA) se svým zásahovým komandem GSG9, braniborská policie a útvar pro odhalování daňové kriminality.

Podle deníku Bild byl mezi prohledanými objekty například kiosek v berlínské čtvrti Neukölln, který je spojovaný s arabským klanem a který na podzim přepadli Čečenci. Razie se uskutečnila také ve skladišti v Neuhardenbergu východně od Berlína. Podle Bildu pachatelé do hal přiváželi drogy, dávali je do sudů a ty pak transportovali do Berlína.

Jeden z hlavních vyšetřovatelů berlínského kriminálního úřadu podle DPA nedávno hovořil o konfliktech mezi soupeřícími skupinami v tom smyslu, že nové gangy se už několik let pokoušejí proniknout na zločinecký trh. Zejména Čečenci podle něj stále více opouštějí úlohu zločineckých posluhovačů a stávají se vlastními aktéry zločinu.

Už na podzim bylo několik členů arabského rodinného klanu Remmových, na který byla zaměřena i čtvrteční razie, zatčeno kvůli podezření z účasti na krádeži asi dvacítky klenotů v drážďanské klenotnici Zelená klenba (Grünes Gewölbe) z předloňského listopadu.

V roce 2017 se klan podílel na krádeži stokilogramové zlaté mince Big Maple Leaf v hodnotě zhruba 3,75 milionu eur (téměř 97 milionů korun) z berlínského Bodeho muzea. Před rokem za tento čin poslal soud tři muže do vězení.