Německý soud potvrdil, že exkancléř Schröder nemá nárok na placenou kancelář

Někdejší německý kancléř Gerhard Schröder nemá nárok na kancelář v sídle Spolkového sněmu. Ve čtvrtek o tom rozhodl berlínský správní soud, na který se Schröder loni obrátil poté, co mu kvůli jeho vazbám na Rusko a ruského prezidenta Vladimira Putina rozpočtový výbor parlamentu odebral peníze na kancelář a personál. Schröderovi, který se v Německu stal značně spornou postavou, původně hrozilo i vyloučení z jeho domovské sociální demokracie (SPD). Stranickému postihu se ale nakonec vyhnul.

Schröder se na soud obrátil kvůli tomu, že mu německý rozpočtový výbor odebral některé výsady, které měl jako bývalý kancléř. Poslanci své rozhodnutí zdůvodnili tím, že bývalý kancléř již neplní žádné povinnosti vyplývající z jeho funkce. Schöder argumentoval tím, že jeho předchůdci měli doživotní nárok na kancelář bez toho, aby se zkoumalo, zda nějaké povinnosti vyplývající z jejich funkce plní. Soud mu ve čtvrtek ale za pravdu nedal. Německá média shodně očekávají, že se bývalý kancléř odvolá k vyšší instanci.

Loni v květnu se poslanci z rozpočtového výboru rozhodli odebrat Schröderovi část jeho výsad, které mu jako někdejšímu šéfovi německé vlády náležely. Konkrétně přišel o kancelář v sídle Spolkového sněmu placenou z veřejných peněz a také o financování personálu, který chod jeho úřadu zajišťoval. Důchod pro bývalé kancléře a nárok na státem placenou ochranku mu ale zůstaly. 

„Přestože bylo doposud zvykem, že bývalí šéfové spolkových vlád dostávali v Bundestagu kancelář i s asistenty, nárok na to nemají. Takový je verdikt berlínského soudu. Kancelář má sloužit k plnění povinností, které vyplývají z úřadu, který dříve vykonávali,“ řekl zahraniční zpravodaj ČT Pavel Polák.

Schröder, který jako kancléř vedl německou vládu v letech 1998 až 2005, v minulosti opakovaně označil Putina za svého přítele a skutečného demokrata. I po loňském zahájení obnovené ruské invaze na Ukrajinu odmítal opustit dozorčí rady ruských státních podniků. Mimo jiné působil ve společnostech Nord Stream 2, která je nyní v úpadku, v koncernu Rosněfť, který opustil, a ucházel se i o členství v dozorčí radě Gazpromu. Podle kritiků také dostatečně neodsoudil ruskou agresi a příliš se vymezil proti sankcím vůči Rusku.

Schrödera ve čtvrtek zveřejněném rozhovoru s deníkem Tagesspiegel kritizoval někdejší spolkový prezident Joachim Gauck. „Když si vzpomenu na postavu Gerharda Schrödera, tak je mi smutno,“ řekl. „To, že se Gerhard Schröder takto dává do služeb Ruska, je prostě neúnosné,“ uvedl. Podle Gaucka je nepřijatelné, aby Schröder jako bývalý kancléř podřídil svou pověst a vážnost Německa soukromým zájmům. Gauck, který v dobách východoněmeckého režimu hájil lidská práva a působil jako pastor, v rozhovoru rovněž řekl, že jsou situace, kdy je nutné vzít do ruky zbraň.