Německo má čtyři pacienty s koronavirem, případy spolu souvisí. Čtvrtého nakaženého hlásí i Francie

Události ČT: Nemoc hlásí úřady v šestnácti zemích (zdroj: ČT24)

Německo oznámilo tři další případy nákazy koronavirem, celkem tak země eviduje čtyři nemocné. Prvním nakaženým byl Němec, který se podle všeho infikoval od Číňanky, která se v bavorské firmě, v níž je zaměstnán, účastnila školení. Tři nové případy s tím novým souvisejí, neboť všichni pracují pro stejnou bavorskou firmu, oznámilo v prohlášení bavorské zemské ministerstvo zdravotnictví. Němci, u něhož nákaza propukla jako první, je 33 let a daří se mu dobře. Čtvrtý případ nákazy oznámila i Francie.

Číňanka ze Šanghaje se školení ve firmě Webasto, která je dodavatelem v automobilovém průmyslu, zúčastnila minulý týden. Když se 23. ledna vracela domů, cítila se nemocná a lékaři u ní posléze odhalili koronavirus, uvedl šéf bavorského zemského zdravotního úřadu Andreas Zapf. Před její cestou do Evropy ženu navštívili rodiče pocházející z Wu-chanu, odkud se nákaza šíří.

Němec u sebe symptomy onemocnění podobného chřipce zjistil o víkendu, v pondělí mu ale bylo znovu lépe, a šel normálně do práce. Testy u něj koronavirus prokázaly v pondělí večer. Od té doby je sledován v izolaci v jedné z mnichovských nemocnic. Teplotu ani problémy s dýchacími cestami už nemá. Do izolace na mnichovské klinice byli přijati i tři noví pacienti.

Bavorské úřady se snaží zjistit, s kým nakažení přišli do styku. V případě prvního infikovaného Němce to podle dosavadních informací bylo nejméně 40 lidí. Těm, kteří s ním byli v užším kontaktu, úřady podle Zapfa doporučují, aby zůstali doma po inkubační dobu, tedy až 14 dnů. Bavorské ministerstvo zdravotnictví dodalo, že odborníci nyní vyhodnocují testy u několika lidí, s nimiž byli nemocní v kontaktu.

Cestující z Číny budou vyplňovat formuláře

Bavorsko také podle zemské ministryně zdravotnictví Melanie Humlové zvažuje, jestli má smysl kontrolovat teplotu cestujících na místních letištích. V celém Německu budou podle spolkového ministra zdravotnictví Jense Spahna nově cestující z Číny muset vyplnit formulář týkající se jejich zdravotního stavu. Piloti budou navíc mít povinnost při přistání informovat letiště o zdravotním stavu cestujících.

Spahn zároveň vyjádřil přesvědčení, že je Německo na zvládnutí onemocnění dobře připraveno. Nebezpečí pro zdraví obyvatel považuje nadále za malé. I přesto lékárníci upozorňují na zvýšenou poptávku po ústních rouškách.

Mimo Čínu je nejvíce případů nákazy v Thajsku

Podezření na infekci koronavirem se dosud objevila i v dalších zemích sousedících s Českou republikou – na Slovensku a v Rakousku, ale nepotvrdila se. Lékaři v Česku evidují několik podezření nákazy koronavirem, zatím se žádné nepotvrdilo.

Na nový koronavirus v Číně zemřelo už 106 lidí a na 4500 osob je jím v této zemi nakaženo. Server BBC připomněl, že nový koronavirus zabíjí většinou oslabené či starší lidi.

První oběť nového koronaviru oznámily i úřady v Pekingu, jde o padesátiletého muže, který navštívil jedenáctimilionové město Wu-chan. Právě z tamního zvířecího trhu se nemoc zřejmě rozšířila.

Mimo Čínu je podle víkendové zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) potvrzeno asi pět desítek případů, z toho nejvíce zatím v Thajsku. Nákaza se zde potvrdila u 14 lidí. Podle serveru BBC hlásí po pěti případech USA, Austrálie a Singapur. Další potvrzené případy jsou z Tchaj-wanu, Malajsie, Jižní Koreje, Japonska, Vietnamu, Nepálu, Kanady, Kambodže, Srí Lanky.

V Evropě byly zatím kromě Německa potvrzeny čtyři případy ve Francii, přičemž posledního z těchto nakažených oznámila Paříž v úterý večer. Jde o staršího čínského turistu, který je ve vážném stavu. 

Čínská vláda už dříve prodloužila do neděle volno v souvislosti s oslavami lunárního Nového roku. Zavřena jsou některá místa hojně navštěvovaná turisty, například Zakázané město v Pekingu či některé úseky Velké čínské zdi. Omezena byla v některých městech i veřejná doprava.

Opatření proti šíření nového typu koronaviru, proti němuž zatím není vakcína, oznámila i společnost Facebook. Ta požádala své zaměstnance, aby nejezdili do Číny, pokud to není bezpodmínečně nutné. Zaměstnancům, kteří už do Číny přijeli, doporučila, aby pracovali z domova.

Šéf WHO schválil postup Číny

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus tento týden odjel do Pekingu jednat s tamní vládou i zástupci zdravotnictví. Podle agentury Nová Čína si je šéf WHO jist, že je Čína schopna udržet situaci pod kontrolou a zabránit šíření viru. Neprosazuje evakuaci cizinců, kteří jsou teď v Číně. Vyzval všechny, aby udrželi za současných okolností klid a neuchylovali se k přehnaným reakcím.

WHO o situaci jednala už minulý týden a celosvětový stav zdravotní nouze nevyhlásila. Krizový štáb by se ale sešel znovu, kdyby to vývoj vyžadoval. 

Mnohé země, včetně například Spojených států, Francie nebo Japonska, chystají evakuaci svých občanů. Jižní Korea oznámila, že do Wu-chanu vypraví evakuační letadla ve čtvrtek.

Nová opatření zavedl Kazachstán, který bude požadovat od čínských žadatelů o víza ověření o jejich zdravotním stavu. Výdej elektronických víz země zastavila. V Číně je teď podle ministerstva zahraničí asi 1300 Kazachů. Z těch, kteří se dosud z Číny vrátili, byli čtyři lidé hospitalizováni kvůli podezření na infekci dýchacích cest.