Navalnyj žádá po Rusku své oblečení a kamerové záznamy z hotelu

Reportéři ČT: Mezi nebem a zemí (zdroj: ČT24)

Ruský opozičník Alexander Navalnyj žádá Moskvu, aby mu vydala důkazy, které mají potvrzovat jeho otravu. Jde o oblečení a zabavené kamerové záznamy z tomského hotelu, které zadržela ruská tajná služba. Pro Reportéry ČT natáčela Tereza Engelová.

„Chci, aby mi vrátili oblečení, ve kterém mě přivezli do nemocnice. Co nejdříve, protože mám důvod se domnívat, že ta látka se nacházela na mém oblečení. Pak bych také chtěl, aby mi poskytli moje lékařské zprávy z nemocnice v Omsku,“ žádá Navalnyj, který dál zůstává na neznámém místě v Německu.

Jednou z verzí, kterou zveřejnila ruská média ohledně případu Navalného, bylo , že byl otráven až po převozu do Německa. Navalného tým z Tomsku má však důkazy, že tomu tak nebylo.

Jakmile se dozvěděli o jeho kolapsu v letadle, odjeli do hotelového pokoje a odnesli všechny předměty, kterých se opozičník mohl dotknout. Tajně je převezli do Německa. Na jedné z plastových lahví byly objeveny stopy nervově paralytického jedu novičok.

„To znamená, že jed v láhvi nebyl. Alexej Navalnyj, který už byl otráven, pil vodu z láhve a tím, že se jí dotkl, na ní zanechal zbytkovou stopu jedu,“ vysvětluje ruský novinář Ruslan Leviev spolupracující s investigativním webem Bellingcat.

„Kdo zašel do mého pokoje?“

Poté, co se informace o otravě Navalného rozšířila, dorazili do hotelu v Tomsku, kde Navalnyj bydlel, příslušníci tajných služeb a zabavili veškeré záznamy bezpečnostních kamer.

„Moc rád bych se seznámil s videomateriály, které odnesli příslušníci NVD a FSB a není jasné, kde se teď nacházejí. Rád bych věděl, kde jsou tyto videomateriály. Mohl bych se, prosím, podívat, kdo zašel do mého pokoje?“ ptá se Navalnyj z Německa.

Moskva dlouhodobě tvrdí, že s jeho otravou nemá nic společného, na výzvy EU ke spolupráci při vyšetřování však dosud nezareagovala. Viní naopak Německo, kam byl Navalnyj převezen na léčení, že odmítá poskytnout důkazy o použití novičoku.