Na Slovensku začalo plošné testování, zatím se týká čtyř nejpostiženějších okresů

Na Slovensku začala pilotní fáze plošného testování obyvatel na koronavirus. Zahrnuje čtyři okresy na severním a východním Slovensku, kde je šíření nákazy nejhorší. První kolo testování pro celou zemi by mělo následovat příští týden. Země oznámila 2581 nově potvrzených případů koronaviru, což je nejvyšší denní přírůstek od vypuknutí pandemie. Slovenské ministerstvo zdravotnictví vyzvalo k návratu do vlasti zdravotníky, kteří pracují v cizině. Mnozí působí i v Česku.

Testování začalo ve čtyřech nejpostiženějších okresech Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov. „Začalo už v 8 hodin ráno a podle slovenských médií už před osmou u některých odběrných míst v Tvrdošíně, což je vůbec ten nejpostiženější okres na Slovensku, čekali lidé,“ přiblížil zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský.

Obce zřídily odběrná místa buď venku, či v různých obecních budovách, může jít o městská sportoviště, nevyužívaná kina nebo budovy základních škol. U každého odběrného místa je tým řízený profesionálním vojákem, protože armáda akci organizuje. Součástí týmu jsou čtyři zdravotníci, kteří se mají po dvojicích střídat, na místech jsou také zástupci policie a hasičů nebo administrativní pracovníci.

„Lidé mohou přicházet volně, odevzdají své identifikační údaje, zdravotníci jim odeberou vzorek pro takzvaný antigenový test a ještě na místě, do patnácti až třiceti minut, by lidé měli dostat výsledek, zalepený v obálce s pokyny, jak pokračovat dál, pokud jsou pozitivní,“ popsal Obrovský.

Do neděle by mělo testy podstoupit přes 180 tisíc lidí

Na severním a východním Slovensku by do neděle mělo být na více než 230 odběrových místech otestováno přes 180 tisíc lidí. V prvních hodinách byla podle ministra obrany Jaroslava Nadě účast enormní a vyšší, než se čekalo. Do poledne bylo otestováno 13 648 lidí a testy odhalily 497 infikovaných, což představuje 3,6 procenta otestovaných, řekl Naď.

Zahájení testování místy provázely problémy, což někde vyústilo v odložení začátku testování. Samospráva upozornila například na nedostatek materiálu či lidí. Podle Nadě byl největším problémem zdravotnický personál i z důvodu, že u osmi procent zdravotníků, kteří se měli zapojit do testování, byl potvrzen koronavirus. Někteří další zdravotníci se zase nedostavili na místa odběrů. Problémy se už podařilo vyřešit a všechna plánovaná odběrná místa byla uvedena do provozu, řekl Naď.

K šíření koronaviru na severu Slovenska podle hygieniků dříve přispěly oslavy a svatební hostiny, které lidé ve snaze vyhnout se karanténním omezením organizovali i v jiných regionech země nebo v nedalekém Polsku.

Zpravodaj ČT Obrovský: Křivka nakažených na Slovensku stoupá podle ministra zdravotnictví rychleji než v Česku (zdroj: ČT24)

Celostátní testování začne příští týden

Testování bude ve čtyřech nejpostiženějších okresech pokračovat i v sobotu a v neděli. Výsledky úvodní fáze testů vyhodnotí v pondělí ústřední krizový štáb. Na nich bude záviset, zda se v příštích dvou týdnech uskuteční opakované testování všech obyvatel, jak to naplánovala vláda.

Po této pilotní fázi by totiž mělo příští týden o víkendu následovat první kolo testování pro celé Slovensko, které se bude týkat obyvatel od deseti let. Celostátní testování se uskuteční ve dvou kolech tak, aby každý zájemce mohl s odstupem zhruba týdne absolvovat test dohromady dvakrát. 

Účast na bezplatném testování sice není povinná, ale jen lidé s negativním výsledkem testu budou moci využívat některé z výjimek z faktického zákazu vycházení, který začne platit na Slovensku v sobotu. Podle průzkumu agentury AKO pro list Hospodárske noviny se určitě nebo pravděpodobně plánuje nechat otestovat zhruba sedm z deseti Slováků.

Události: Zpřísnění restrikcí na Slovensku (zdroj: ČT24)

Od plošného testování si kabinet slibuje odhalení ohnisek nákazy. Počty nakažených koronavirem na Slovensku v posledním období rychle rostou, což se již projevilo na fungování nemocnic. K návratu do vlasti proto vybídlo slovenské ministerstvo zdravotnictví ty zdravotníky, kteří pracují v cizině, zejména ty se specializací v oblasti anesteziologie a intenzivní medicíny.

Mnoho slovenských lékařů či zdravotních sester působí i v České republice. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka může být slovenských lékařů v Česku zhruba dva až tři tisíce a ještě více zdravotních sester. „Výzva je logická a dá se očekávat, že část zdravotníků ji vyslyší,“ řekl Kubek.

Úřady nedoporučily účast na plošném testování seniorům. Například otestování důchodců, kteří žijí v domovech seniorů, proběhne přímo v těchto zařízeních.

Kritika: nespolehlivost testů a nedostatek informací

Stát zakoupil k plošnému testování obyvatel přes třináct milionů antigenových testů, první část z nich dorazila do země ve čtvrtek z Jižní Koreje. Antigenové testy jsou levnější než přesnější PCR testy, oproti kterým také ukážou výsledek dříve.

Řada expertů však plošné testování kritizuje. Zpochybňují spolehlivost antigenových testů a tvrdí, že desetitisíce lidí mohou při tak masivním použití tohoto typu testů vyjít jako falešně negativní nebo falešně pozitivní. 

Pochybnosti mají i samosprávy, které ještě v pátek ráno uváděly, že jim chybí důležité informace o tom, jak mají vypadat odběrná místa a jak budou dezinfikována, kde mají sehnat administrativní síly a dobrovolníky či  kdo dobrovolníkům poskytne ochranné prostředky a kdo je zaplatí, doplnil Obrovský.

S kritikou přišla i opozice. „Naposledy bývalý premiér Peter Pellegrini, který včera (ve čtvrtek) v televizi Joj řekl, že za těchto podmínek nedoporučuje lidem, aby se plošného testování zúčastnili, protože si není jistý, že vláda dokáže na odběrných místech zajistit bezpečnost – že se tam nebudou ve velkém hromadit zájemci o testování, což samozřejmě způsobuje další riziko šíření nákazy,“ uzavřel zpravodaj ČT.

Slovensko zavádí prakticky zákaz vycházení

Slovensko kvůli šíření koronaviru od soboty 24. října do neděle 1. listopadu výrazně omezí volný pohyb lidí, až na výjimky prakticky zavede zákaz vycházení. Režim by měl být následně prodloužen o dva týdny, ale se změněnými podmínkami.

Na většině slovenského území budou moci příští týden i bez negativního výsledku testu na koronavirus obyvatelé jezdit například do zaměstnání, na samotné testování, do přírody v okresu svého bydliště, dále do obchodů s potravinami, lékáren či k lékaři nebo do banky. Volný pohyb nebude omezen mezi 01:00 až 05:00.

V týdnu po prvním kole celostátního testování, tedy po konci příštího týdne, budou moci některé ze zmíněných výjimek včetně cesty do práce využívat pouze lidé, kteří se prokážou negativním testem. Tato přísnější pravidla budou již v prvním týdnu zákazu vycházení platit ve výše zmíněných čtyřech okresech, které jsou nákazou nejvíce zasaženy.

Po druhém plošném otestování by již ve volném pohybu neměli být omezeni ti, kdo znovu budou mít negativní test. Vláda tak chce přimět lidi, aby využili připravovaného plošného testování nebo se sami nechali otestovat.

Od příštího pondělí na čtyři týdny přejdou na distanční výuku také žáci druhého stupně základních škol; již v současnosti se tímto způsobem učí středoškoláci či studenti vysokých škol. Mateřské školy a třídy se žáky prvního stupně zůstanou v provozu.

Matovič v pátek v rádiu Expres uvedl, že pokud po třech týdnech počty nakažených nezačnou klesat, zemi čeká úplný „lockdown“.