Na masové vraždě desítek studentů se podílela mexická armáda. Politici kryli pachatele, tvrdí vyšetřovatelé

Horizont ČT24: Mexická armáda se podílela na vraždě desítek studentů (zdroj: ČT24)

Jeden z nejděsivějších zločinů posledních let v Mexiku opět budí vášně. Vyšetřování nezávislých expertů totiž ukázalo na příslušníky policie a armády jako na spoluviníky mučení a pravděpodobné masové vraždy 43 mladých studentů v roce 2014. Násilí mělo souvislost s válkami narkokartelů a nyní se ukazuje, že pachatelé navíc měli krytí od vysoce postavených politiků i představitelů ozbrojených sil. Těla většiny studentů se dosud nenašla.

I po devíti letech zůstává kolem případu mnoho nejasností. Chybí například vysvětlení kdy, kde a proč studenti zemřeli. Nezávislí odborníci nyní otevřeně oznámili, že se na zločinu podílelo mnoho představitelů státní moci a další se pak ještě snažili v pozdějších letech zamést stopy.

„Vládní síly byly na místě přítomny. Na dění se podílely, ale studenty nechránily. Přesně vědí, co se dělo a měly informace i v dané chvíli,“ konstatoval člen meziresortní vyšetřovací komise Carlos Beristain.

Studenty zřejmě zavraždili členové kartelu

S jistotou je popsán jen začátek události. Radikální levicoví studenti pedagogické vyšší odborné školy zabrali několik autobusů a jeli demonstrovat, což byla jejich běžná a policií dlouho tolerovaná praxe. Tentokrát ale bezpečnostní složky zasáhly. Teorií je mnoho: od politických motivů až po válku drogových gangů.

Postupně se objevují detaily osudů jednotlivých pohřešovaných a důkazy o zapojení armády. „Víme, že skupina mladíků byla uvězněna v celách. Předpokládáme, že šlo o šestnáct až sedmnáct osob. Zavřeli je do cel, zbili, spoutali a nechali je tam ležet. Později je odvezla místní policie,“ uvedla členka meziresortní vyšetřovací komise Angela Buitragová.

Vyšetřovatelé předpokládají, že většinu studentů vládní síly předaly zabijákům místního kartelu, kteří je zavraždili na skládce a těla spálili.

Situaci řeší i mexický prezident Andrés López Obrador. Podle něj bezpečnostní složky zadržely už 115 podezřelých včetně bývalého ministra spravedlnosti a dvou generálů. „Pro nás je ale nejdůležitější pokračovat v pátrání po zmizelých mladých lidech. Můžeme naplnit vězení lidmi, kteří za to můžou. K čemu to ale bude, když nenajdeme ty mladé?“ ptá se hlava státu.

Příbuzní obětí z řad mexických studentů
Zdroj: ČT24

Rodiny obětí si stěžují na tajnosti

Zlost rodin ale míří i na prezidenta a celou administrativu. Příbuzní jsou přesvědčeni, že úřady nejen neochránily jejich blízké, ale také dodnes skrývají informace, kde byly pohřbeny jejich ostatky. S jistotou se zatím podařilo identifikovat jen tři těla. „Oni vědí, kam mohla být těla převezena. Armáda má všechny důkazy ve svých archivech,“ tvrdí otec pohřešovaného studenta Vidulfo Rosales.

Únos a pravděpodobná brutální vražda 43 studentů vedly v zemi k politickým otřesům na lokální i federální úrovni. Jde přitom jen o jeden z mnoha tragických momentů mexických drogových válek. Ty si podle některých odhadů od vyhlášení tažení proti nakrokartelům v prosinci 2007 celkově vyžádaly už na půl milionu obětí.