Na jih Spojených států udeřily prudké bouře s tornády. Nejméně osm mrtvých

Nejméně osm lidí včetně několika dětí zemřelo během víkendových tornád, která zasáhla jih Spojených států. Silné bouře i s krupobitím přešly přes několik států od Texasu po Georgii, kde bylo hlášeno na dvacet větrných vírů. Desítky tisíc domácností se ocitly bez dodávek elektřiny. Zrušeno muselo být přes dva tisíce letů. Postupující živel teď ohrožuje další státy na východě země.

Lovci větrných vírů napočítali od Texasu po Georgii nejméně 17 tornád. Silné vichry doprovázelo místy i krupobití. „Zasáhlo nás to v oblasti nejvíc. Nákupní zóna byla zcela zničena,“ prohlásil starosta Vicksburgu George Flaggs.

Bez komentáře: Jih USA decimovalo tornádo (zdroj: ČT24)

Mezi osmi oběťmi jsou dvě děti ve věku tří a osmi let, které zemřely v sobotu na východě Texasu ve městě Lufkin poté, co vichrem vyvrácený strom spadl na zadní část auta, v němž seděly. Jejich rodičům na předních sedadlech se nic nestalo. 

Na jihu USA zabíjela série bouří s tornády (zdroj: ČT24)

Oslava skončila tragédií

Přes dvě desítky lidí skončily v nemocnici poté, co se tornádo v sobotu přehnalo v blízkosti místa, kde se právě konala slavnost původních obyvatel ve východním Texasu. Z osmi vážně zraněných v neděli jedna osoba svým zraněním podlehla. Podle meteorologů dosahovala síla větru provázející tornádo až 225 kilometrů za hodinu.

Nejméně dva lidé se utopili podle místních úřadů v Louisianě, když je v sobotu strhl proud vody ze silných lijáků. Jednou z obětí je třináctiletý chlapec.

Na devadesát tisíc domácností ve státech Texas, Mississippi, Louisiana, Arkansas a Georgia se v neděli kvůli bouřím ocitlo bez elektřiny. Lidé zůstali uvězněni na silnicích i letištích poté, co byly zrušeny tisíce vnitrostátních spojů, včetně letů až v Severní Karolíně.

Obavy má teď 90 milionů lidí na východě Spojených států, kam se bouře postupně přesunula. Extrémní počasí může v následujících dnech zasáhnout i Washington nebo New York.