Na Indii a Pákistán se žene cyklon Bipardžoj. Domovy opustilo přes 150 tisíc lidí

Více než 150 tisíc lidí se muselo evakuovat v Indii a Pákistánu, kam dorazí během čtvrtka silný cyklon. Bipardžoj – což v bengálštině znamená „katastrofa“ – by mohl zničit domy i úrodu, píše zpravodajský server BBC News. Snímky z pobřeží indického státu Gudžarát z posledních dnů ukazují prudké deště a mohutné vlny na pobřeží.

Cyklon doprovází vichr o rychlosti dosahující až 180 kilometrů za hodinu. Pákistánská agentura pro zvládání katastrof varovala před bouřkovými vlnami o výšce až čtyři metry. Cyklon pravděpodobně poškodí silnice, domy a vytrhá stromy i věže s elektrickým napětím.

Na pevninu by měl živel udeřit mezi indickým Gudžarátem a největším pákistánským městem Karáčí mezi čtvrteční čtvrtou a osmou hodinou večer. Rybáři v Indii i Pákistánu byli vyzváni, aby do pátku nevyplouvali na moře a zajistili své lodě na bezpečných místech.

V ohrožené oblasti byly také uzavřeny školy a přístavy. Indický ministr zdravotnictví Rushikesh Patel požádal obyvatele ohrožených oblastí, aby zůstali tam, kde jsou, a vyhýbali se cestování. „Naším cílem je zajistit nulové oběti,“ řekl Patel. Představitelé státu Gudžarát uvedli, že z pobřežních oblastí bylo evakuováno 67 tisíc lidí.

První oběti

Podle AP v úterý v rozbouřeném moři nedaleko indické finanční metropole Bombaje zmizeli čtyři chlapci. V indickém státě Gudžarát zahynula žena a její manžel utrpěl zranění, když silný vítr porazil strom na jejich motocykl. Další tři lidé přišli o život při zřícení zdi.

Do Indie se blíží cyklon Bipardžoj
Zdroj: Francis Mascarenhas/Reuters

V Pákistánu se očekává, že bouře zasáhne pobřeží provincie Sindh. Úřady již evakuovaly 81 tisíc lidí z jihovýchodního pobřeží a ve školách zřídily 75 pomocných táborů. Pákistánská ministryně pro změnu klimatu Sherry Rehmanová uvedla, že Karáčí s více než dvaceti miliony obyvatel není bezprostředně ohroženo, ale přijímají se mimořádná opatření. Meteorologové varovali, že voda může zaplavit nízko položené oblasti podél pobřeží.

Důsledky oteplování

Cyklony jsou v Indickém oceánu pravidelným a smrtícím jevem. Rostoucí povrchové teploty v Arabském moři v posledních letech v důsledku klimatických změn způsobily, že okolní regiony jsou vůči ničivým bouřím ještě zranitelnější, upozorňuje BBC.

Poslední ničivý cyklon, zvaný Tauktae, zasáhl oblast Indie a Pákistánu v roce 2021. Vyžádal si 174 obětí, přičemž mnoho životů zachránila preventivní opatření, uvedla agentura AP. Cyklon, který zasáhl indický stát Gudžarát v roce 1998, usmrtil přes tisícovku lidí. Cyklon, který postihl v roce 1965 pákistánskou provincii Sindh, včetně města Karáčí, si vyžádal více než deset tisíc obětí.