Na hranicích mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem se střílí. Hlášen je jeden mrtvý a patnáct raněných

Na hranici mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem po sobě střílí pohraničníci, uvedly tiskové agentury. Přestřelka přerostla v boj s nasazením minometů a granátometů. Hlášen je nejméně jeden mrtvý a patnáct raněných. Obě strany se obviňují z krachu chystaných jednání o nastolení klidu zbraní. Agentura TASS píše o evakuaci obyvatelstva z kyrgyzských obcí v okolí incidentu.

O zabití obyvatele tádžické vsi Chodžaj-Aalo informuje novináře radnice v pohraničním městě Isfara, podle které v místní nemocnici ošetřují jedenáct zraněných Tádžiků: tři civilisty a osm vojáků. V Kyrgyzstánu museli hospitalizovat čtyři raněné, tvrdí místní úřady.

„Hlavní přestřelky mezi jednotkami pohraniční stráže Kyrgyzstánu a Tádžikistánu se odehrály v obcích Tort-Kočo a Čyr-Dobo. Tádžická strana použila minomety a granátomety,“ citovala AFP kyrgyzské pohraničníky.

Kyrgyzská pohraniční stráž podle TASS informuje, že „tádžická strana nepřerušuje střelbu“ a navíc „stahuje k hranicím těžkou vojenskou techniku a posily“. Přestřelky pokračují v obcích Eki-Taš, Kum-bazar a Čyr-Dobo, stojí v komuniké, které se nepřímo zmiňuje i o posilách na kyrgyzské straně. Že se stále střílí, potvrzují i místní obyvatelé.

Podle tádžické verze, citované serverem 24.kg, incident vyvolali Kyrgyzové, kteří házeli kameny na tádžická auta, kvůli čemuž musela být uzavřena silnice mezi městy Isfara a Oš. Na místě jsou zástupci úřadů obou zemí a velitelé pohraničních jednotek.

„Střelba z Kyrgyzstánu se v současnosti stupňuje. Vyžádala si oběti mezi civilisty a pohraničníky v Tádžikistánu,“ tvrdí podle TASS Státní výbor národní bezpečnosti Tádžikistánu, tedy tádžická tajná služba. Výbor obviňuje Kyrgyzstán, že z minometů ostřeluje civilisty, automobilovou dopravu a také využívá bezpilotní letouny.

Ozbrojené konfrontace jsou časté

Na hranicích mezi dvěma středoasijskými zeměmi vypukly na konci loňského dubna potyčky kvůli sporu o vodní zdroj a postupně přerostly v přestřelky. Boje se od té doby uklidnily.

Hranice mezi oběma státy je dlouhodobě neklidná a konflikty nejsou neobvyklé, pravidelně se do nich zapojují členové pohraničních stráží. Od sovětských dob totiž hraniční linie není přesně vymezená a na mnoha místech prochází obtížně dostupným terénem. Kromě pohraničních incidentů občas propukají spory o vodu a půdu mezi kyrgyzskými pěstiteli bavlny a tádžickými pastevci dobytka.

Násilí, které se rozhořelo v dubnu 2021, bylo nejhorší za posledních třicet let, co jsou někdejší sovětské republiky nezávislými státy, podotkla tehdy AFP. Při bojích zemřelo na obou stranách podle oficiálních údajů celkem 55 lidí a 270 dalších bylo zraněno.