Pře o vodní zdroj mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem si vyžádala mrtvé

Nejméně šest mrtvých a desítky raněných si vyžádal konflikt mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem o vodní zdroj na hranicích obou zemí. Místní média informovala o střelbě z ručních zbraní i minometů. Střety trvaly většinu dne a propukly znovu i poté, co představitelé obou zemí oznámili příměří a stažení vojáků z oblasti, napsaly zahraniční tiskové agentury.

O obnovení pohraničního konfliktu večer informovala kyrgyzská policie. „Okolo jedné hodiny (místního času, 21:00 SELČ) se situace … v provincii Batken znovu vyostřila … Pohraniční stráže obou zemí se vzájemně intenzivně ostřelují,“ sdělila agentuře Interfax mluvčí jihokyrgyzské provincie, s tím, že místní obyvatelé byli evakuováni. Několik domů a dalších objektů podle ní zachvátil požár.

„Situace na kyrgyzsko-tádžické hranici se vymkla kontrole. Přestřelka pokračuje,“ popsal už dříve agentuře Interfax Marufchan Tulajev, vicegubernátor přilehlé oblasti Kyrgyzstánu. Kyrgyzský portál Kaktus zveřejnil záběry, na kterých nějaký muž křičí: „Vypukla válka.“ Video provází střelba z automatických zbraní.

Podle středoasijského zpravodajského serveru Fergana se oba státy vzájemně viní z rozpoutání konfliktu mezi jejich pohraničníky. Ve sporu jde o ovládnutí vodní nádrže na řece Isfara. Na vodní rezervoár si totiž dělají nárok obě strany.

Konflikt podle Fergany začal ve středu hádkou o kameru, kterou Tádžici namontovali na sloup elektrického osvětlení. Nejprve létala slova, pak kameny a nakonec kulky, napsal server. Podle tádžických médií začali střílet kyrgyzští vojáci, podle těch kyrgyzských palbu zahájili tádžičtí pohraničníci. 

Střety se později rozšířily i na stanoviště pohraničních hlídek. Kyrgyzští pohraničníci obvinili tádžické vojáky z ostřelování svých kontrolních stanovišť a v odvetě prý obsadili jedno tádžické stanoviště.

Tádžikistán hlásí tři mrtvé a jedenatřicet raněných na své straně, napsala agentura Ria Novosti s tím, že zranění utrpěl i místní starosta. Kyrgyzské ministerstvo zdravotnictví podle agentury AFP oznámilo nejméně tři mrtvé a osmačtyřicet zraněných. Jednou z obětí se stalo dítě narozené v roce 2008, které zemřelo při převozu do nemocnice, konstatoval úřad.

Ministři zahraničí obou zemí později podle agentury Reuters prohlásili, že se dohodli na příměří a stažení vojáků z oblasti. Konflikt chtějí vyřešit diplomatickou cestou. Kyrgyzský prezident Sadyr Žaparov před tím oznámil, že o situaci na hranici ve čtvrtek mimořádně jednala vláda a zřídila pracovní skupinu, která má konflikt urovnat.

Hranice mezi oběma středoasijskými státy je dlouhodobě neklidná a přestřelky nejsou neobvyklé. Od sovětských dob totiž není přesně vymezená a na mnoha místech prochází obtížně dostupným terénem. Kromě hraničních incidentů občas propukají spory o vodu a půdu mezi kyrgyzskými pěstiteli bavlny a tádžickými pastevci dobytka.