Myanmarská politička Su Ťij si vyslechla druhé obvinění, zůstává v domácím vězení

Myanmarská policie vznesla druhé obvinění vůči bývalé vůdkyni a nositelce Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij, jejíž vládu 1. února svrhla armáda při vojenském převratu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na jejího právníka. Podle něj se obvinění týká porušení zákona o zvládání katastrof.

Su Ťij byla již dříve obviněna z nelegálního dovozu vysílaček a do 17. února měla zůstat ve vazbě. Právník političky Kchin Maun Zo ale myanmarským médiím řekl, že Su Ťij nyní čelí dalšímu obvinění na základě zákona o zvládání katastrof.

Podle právníka byla Su Ťij předvolána před soudce prostřednictvím videohovoru, který byl nařízen kvůli opatřením vyhlášeným s cílem zabránit šíření koronaviru. Obhájci myanmarské vůdkyně nedostali povolení se hovoru zúčastnit. Další soudní jednání se uskuteční 1. března, uvedl Kchin Maun Zo.

Z porušení zákona o zvládání katastrof v souvislosti s koronavirovou krizí byl již dříve obviněn také bývalý myanmarský prezident Win Myin. Lidskoprávní organizace obvinění obou vysokých myanmarských představitelů označily za nepodložená.

Myanmarská armáda uvedla, že 75letá Su Ťij i 69letý Win Myin jsou drženi v domácím vězení a jsou v dobrém zdravotním stavu.

Junta obviňuje demonstranty z násilí proti policii

Armáda počítá s uspořádáním nových voleb a v úterý poprvé od puče uspořádala tiskovou konferenci. Mluvčí junty Zo Min Tchun na ní řekl, že armáda nezůstane u moci dlouho a předá ji „vítězné straně“ příštích voleb. Zopakoval nepodložené tvrzení o tom, že listopadové volby byly zfalšované. S převahou v nich zvítězila Národní liga pro demokracii Su Ťij.

Zo Min Tchun prohlásil, že je Su Ťij držená v domácím vězení kvůli vlastní bezpečnosti a že je v pořádku a dobrém zdravotním stavu. Obvinil účastníky nynějších demonstrací z násilí proti bezpečnostním složkám. Tvrdil, že jeden policista byl zraněn a na následky zranění později zemřel.

Policie proti demonstrujícím nasazuje slzný plyn a gumové projektily. Jedna z demonstrantek byla minulý týden postřelena do hlavy a zůstává v kritickém stavu. Podle ochránců lidských práv byla zasažena při ostré palbě. Zo Min Tchun řekl, že prostředky použité proti davu byly adekvátní reakcí na házení cihel na policisty. Armáda v pondělí ohlásila, že účastníci protestů mohou dostat až dvacetiletý trest vězení.

Demonstrace v úterý pokračovaly v několika městech včetně Rangúnu a Mandalaje. K pokojnému protestu v Rangúnu se připojili mniši, u města si lidé lehli na koleje ve snaze narušit železniční dopravu. Účast je ale ve srovnání s akcemi z minulého týdne menší.