Myanmarská armáda přitvrzuje, množí se také útoky na továrny vlastněné Číňany

Události: Výměna velvyslance Myanmaru v Londýně (zdroj: ČT24)

Při protestech v Myanmaru ve čtvrtek zemřelo přinejmenším patnáct lidí. Od začátku demonstrací proti únorovém vojenskému puči jich tak junta zabila už bezmála šest set, uvedla agentura Reuters s odvoláním na tamní Asociaci na pomoc politickým vězňům (AAPP). V jedné továrně také vypukl požár.

Podle místních aktivistů a médií armáda v posledních dnech výrazně přitvrdila při zásazích ve venkovských oblastech a mimo hlavní střediska země. Současně myanmarští vojáci čelí útokům ozbrojených milicí etnických menšin, které bojují o větší autonomii na centrální vládě. Junta zadržela během dvou měsíců téměř tři tisíce lidí.

Narůstá kritika Číny

V Rangúnu také ve středu vypukl požár v jedné továrně vlastněné čínskou firmou. Již dříve se objevily žhářské útoky na továrny s čínskými vlastníky. Část odpůrců státního převratu kritizuje komunisty v Pekingu za vstřícnost vůči vojenské juntě. V Rangúnu bylo slyšet i několik menších výbuchů, uvedlo americké velvyslanectví.

Vůdce vojenské vlády generál Min Aun Hlain uvedl, že cílem protestů a stávek ve státním sektoru je zničit myanmarský stát. Někteří analytici ale varují, že armádě se může vymknout situace z rukou.

Například agentura Fitch Solutions uvedla, že v Myanmaru proti armádě může vypuknout ozbrojená revoluce, kterou povede část protestního hnutí a etnické milice. Podle ní většina myanmarské populace stále podporuje sesazenou civilní vládu a Národní ligu pro demokracii bývalé premiérky Do Aun Schan Su Ťij, která vyhrála poslední parlamentní volby.

Zvraty na ambasádě

Myanmarský velvyslanec v Londýně, který otevřeně vystupuje proti vojenské vládě a vyzývá k propuštění bývalé vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij, strávil noc na čtvrtek v autě. Bylo mu prý sděleno, že už svou zemi v Británii nereprezentuje, a nebyl vpuštěn do budovy ambasády. 

Podle diplomatických zdrojů dveře před velvyslancem Ťjo Zwa Minem zamkli ve středu jeho zástupce a vojenský přidělenec, kteří jsou věrní vojenskému režimu. Ti vyzvali k odchodu také další zaměstnance ambasády. Dosavadní velvyslanec to označil za „svým způsobem převrat, přímo uprostřed Londýna“.

Když se zprávy o blokování velvyslance rozšířily, shromáždily se před myanmarským zastupitelským úřadem demonstranti. Britský ministr zahraničí Dominic Raab odsoudil „zastrašující akce myanmarského vojenského režimu v Londýně“. Dosavadního velvyslance ocenil za „odvahu“ a vyzval k „rychlé obnově demokracie v Myanmaru“.