Majestátní lípa z Chrudimska se líbí celé Evropě. V anketě získala třetí místo

Lípa malolistá z Lipky u Horního Bradla uspěla v anketě o Evropský strom roku (zdroj: ČT24)

Lípa malolistá z Lipky na Chrudimsku se v soutěži o titul Evropský strom roku 2017 umístila na třetí příčce. V internetovém hlasování o strom s nejzajímavějším příběhem ji předstihly jen duby z Polska a Walesu. Lípa, která loni vyhrála v domácí anketě o strom roku, roste v Železných horách už od středověku. Její stáří se odhaduje na 800 let. Strom tak pamatuje třeba i krále Přemysla Otakara I.

Lípa je vysoká 32 metrů a její obvod má přes devět metrů. Aby se její kmen podařilo obejmout, musí se do řetězu zapojit minimálně devět lidí.

Strom má dva kmeny, dříve měl dokonce tři, ale v šedesátých letech minulého století jeden odpadl. Podle dendrologů lípu nikdy nezasáhl blesk. I když ji museli ochránci zpevnit lany a prořezat část koruny, stala se českým stromem roku 2016. 

Lípa v Lipce pamatuje Přemysla Otakara I. (zdroj: ČT24)

K lípě se váže řada pověstí. Říká se třeba, že pod ní tábořil Jan Žižka z Trocnova a že se u ní skrýval Jan Amos Komenský, než odešel do ciziny.

Jedna z pověstí také praví, že milenci, kteří se pod lípou políbí, zůstanou spolu šťastní až do konce života. Lípa má podle místních lidí zvláštní moc a sílu. Chodí k ní rozjímat, pohladit si ji a obejmout.

Zvítězil dub z Polska. Podle legendy ukrýval za války židovskou rodinu

Vítězem ankety, jejíž výsledky organizátoři vyhlásili na půdě Evropského parlamentu, se stal s více než 17 tisíci hlasy dub Józef z polské obce Wiśniow. Je pojmenovaný po malíři, jehož zásluhou se dočkal vyobrazení na předválečné polské bankovce s nominální hodnotou 100 zlotých. Za druhé světové války se podle místních obyvatel stal dub útočištěm židovské rodiny, která se zde tři měsíce skrývala před nacisty.

Celkový počet hlasů v letošní soutěži přesáhl 125 tisíc. Téměř 15 tisíc hlasů z nich získala lípa reprezentující Česko.

Cílem soutěže je přimět evropskou veřejnost, aby se zajímala o stromy ve svém okolí a péči o stromy obecně.

Uložit