Londýn chce kvůli nové otravě novičokem informace z Ruska. Kreml o žádosti neví

Události: Británie řeší další otravu novičokem (zdroj: ČT24)

Náměstek britské ministryně vnitra pro bezpečnost Ben Wallace vyzval Rusko, aby poskytlo detailní informace k březnovému útoku nervově paralytickou látkou novičok na bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dceru. Učinil tak v rozhovoru se stanicí BBC v souvislosti s případem dvou britských občanů, kteří byli nedaleko jihoanglického Salisbury otráveni stejnou látkou. Podle mluvčího Kremlu Sergeje Peskova ale Moskva o žádné výzvě Londýna neví. Britové podle něj už v březnu ruskou nabídku pomoci odmítli.

„Není mi nic známo o nějakých výzvách (adresovaných Británií Rusku v souvislosti s novým incidentem),“ uvedl mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina. Reagoval tak na dopolední rozhovor náměstka britské ministryně bezpečnosti Bena Wallace, v němž vyzval Rusko, aby poskytlo detailní informace k útoku nervově paralytickou látkou novičok v Salisbury před čtyřmi měsíci.

V této souvislosti Peskov připomněl, že pokud jde o Salisbury, Rusko Británii navrhovalo provést společné vyšetřování této události, ale nedostalo se mu žádné odpovědi. „Ty výzvy se bohužel vstřícnosti nedočkaly,“ konstatoval mluvčí. 

„Ruský stát by tuto špatnost mohl napravit, mohli by nám říci, co se stalo, co udělali, a zaplnit některé významné mezery, které se nyní snažíme vyjasnit,“ řekl Ben Wallace. „Oni (Rusové) jsou ti, kdo mohou doplnit klíčová vodítka k tomu, aby lidé byli v bezpečí,“ dodal. 

Naopak mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová vyzvala vládu Theresy Mayové, aby „přestala s intrikami a hrami ohledně jedovatých látek“ a aby „přestala klást překážky společnému vyšetřování.“

Jeden z Britů možná zvedl obal od novičoku

Scotland Yard ve čtvrtek večer oznámil, že přiotrávený britský pár manipuloval s kontaminovaným předmětem. „Po nových testech nyní víme, že byli vystaveni nervové látce po manipulaci s kontaminovaným předmětem,“ uvedla policie. Šéf anglické zdravotnické služby vyzval obyvatele, „aby se nedotýkali cizích předmětů“.

Podle britského ministra vnitra Sajida Javida přišel pár do styku s nervovou látkou jinde než v místech, která byla dekontaminována v rámci vyšetřování březnového přiotrávení ruského dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery.

Podle agentury AFP ale kamarád nyní přiotrávené dvojice Sam Hobson řekl, že pár strávil den před upadnutím do kómatu v Salisbury, kde byli přiotráveni Skripalovi. Expert na chemické zbraně Ralf Trapp agentuře DPA řekl, že proti Skripalovým byla použita vysoce čistá látka pocházející z laboratoře, která proto může být účinná i několik let.

Jednou z hypotéz je, že jeden z nich zvedl obal, který posloužil k uložení neurotoxické látky použité proti Skripalovým, uvedl britský vládní zdroj. Francouzský expert na chemické zbraně Hamish de Bretton-Gordon AFP řekl, že šlo nejspíš o velmi malý obal, například injekční stříkačku či lékárnickou nádobku.

Nikdo další zatím zdravotní potíže nemá

Přiotrávení Britové, 45letý Charlie Rowley a 44letá Dawn Sturgessová, jsou nyní hospitalizováni ve stejné nemocnici v Salisbury jako na jaře Skripal a jeho dcera.

Kvůli případu policie vyhlásila mimořádnou událost a kolem měst Salisbury a Amesbury, kde se dvojice pohybovala, preventivně uzavřela několik míst, kde se přiotrávený pár pohyboval: jednak dům v ulici Muggleton, drogerii v centru Amesbury, stejně jako baptistické centrum s kostelem ve stejné obci, kde se oběti zúčastnily místní slavnosti. Na té byly zhruba dvě stovky lidí, nikdo z nich ale nehlásil zdravotní potíže. Uzavřen byl také park královny Alžběty v nedalekém Salisbury.