Le Penová změnila stranu svého otce a dotáhla ji k historickému úspěchu

Události: Půl století Národní fronty ve Francii (zdroj: ČT24)

Francouzští nacionalisté slaví významné výročí, velké oslavy ale neplánují. Přesně před padesáti lety založil Jean–Marie Le Pen Národní frontu. Vliv uskupení v posledních letech roste. Marine Le Penová, dcera a nástupkyně původního předsedy, se však snaží minulost spojenou se svým otcem příliš nepřipomínat.

V době svého vzniku byla Národní fronta stranou ultranacionalistickou a populistickou s otevřenými rasistickými a antisemitskými postoji, připomněl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. Dodal, že do nejužšího vedení patřili členové antifašistického odboje i kolaboranti.

Zakladatel strany Jean-Marie Le Pen byl za trivializování holocaustu a výroky o tom, že plynové komory byly jen detailem druhé světové války, odsouzen. Stal se také terčem atentátu, ale slovník přesto nezměnil. Navíc před dvaceti lety šokoval, když se dostal do druhého kola prezidentských voleb.

Otec versus dcera

Stranu, včetně názvu, začala měnit teprve jeho dcera Marine, a to k nelibosti otce zakladatele. „Marine Le Penová naznačila, že chce změnit název strany Národní fronty. Tuto iniciativu považuji za sebevražednou,“ řekl k tomu už před časem Jean-Marie Le Pen; jeho dcera se do čela Národní fronty postavila v roce 2011 a o sedm let později skutečně změnila její název na Národní sdružení. 

Nová předsedkyně pokračuje v protiimigrační politice a prosazuje návrat k tradičním hodnotám. V sociální oblasti se však z pravicové politiky nízkých daní zcela přeorientovala na podporu lidi s nízkým příjmem. 

„Opravdu se zajímá o problémy Francouzů a těch máme dost, jako klesající kupní síla a naopak rostoucí ceny pohonných hmot, což na obyvatele tohoto regionu velmi dopadá,“ řekla k tomu prezidentka regionální pobočky Národního sdružení Edwige Diazová. 

Vzhůru k úspěchu

Le Penová se už dvakrát se dostala do druhého kola prezidentského klání. Ve volbách do valné většiny místních zastupitelstev přesto kandidáti krajní pravice zatím podporu Francouzů nemají. „Pravici a levici se daří spojit proti nám, aby nás porazili, ale daří se nám, postupně stoupáme stále výš,“ řekla k tomu Marine Le Penová v říjnu 2018.

Historický úspěch se Národnímu sdružení podařil až v letos v podobě zisku 89 křesel v parlamentu. Příznivci sdružení se také otevřeně radují z vítězství populistů ve Švédsku a Itálii a čekají na svou šanci v příštích prezidentských volbách.