Labouristé podpoří druhé referendum o brexitu, pokud parlament odmítne jejich plán opuštění EU

Britští opoziční labouristé podpoří snahy o uspořádání druhého referenda o brexitu. Podle stranického prohlášení to v pondělí večer řekne předseda strany Jeremy Corbyn svým poslancům. Mluvčí strany pro brexit Keir Starmer upřesnil, že labouristé podpoří další referendum v případě, že parlament odmítne jejich alternativní plán pro odchod země z EU. Tento plán zahrnuje například setrvání Británie v celní unii, což ovšem vláda konzervativní premiérky Theresy Mayové razantně odmítá.

„Pokud parlament náš plán odmítne, splníme slib, který vzešel na stranické konferenci a podpoříme (druhé) referendum,“ oznámil Keir Starmer.

Labouristé další referendum dosud oficiálně odmítali, ačkoli řada politiků strany se pro něj veřejně vyjádřila. Strana uváděla, že druhé referendum by považovala až za poslední možnost, pokud by se jí nepodařilo prosadit předčasné volby nebo změny v brexitové dohodě dojednané s Unií premiérkou Mayovou.

„Jsme odhodlaní předložit nebo podpořit dodatek ve prospěch dalšího referenda, abychom zabránili ničivému brexitu konzervativců,“ řekne údajně Corbyn svým poslancům. Podpořit chce také poslanecké návrhy, které by zamezily odchodu Spojeného království z Evropské unie bez dohody.

Britská Dolní sněmovna bude o dalších krocích v brexitovém procesu jednat a hlasovat ve středu.

Konec nadějí pro premiérčin plán?

Agentura Reuters soudí, že tento krok labouristů by mohl znamenat konec nadějím premiérky, že se jí v Dolní sněmovně podaří do 12. března prosadit dohodu o podmínkách brexitu. Poslanci dokument již jednou odmítli. Labouristé by totiž mohli získat na svou stranu ty poslance, kteří by Mayové dohodu nakonec podpořili ve snaze vyhnout se neřízenému brexitu, ale kteří dávají přednost uspořádání druhého referenda.

První lidové hlasování se konalo v roce 2016 a Britové se v něm těsně vyslovili pro odchod z evropského bloku. Jak by v představách labouristů zněla otázka v dalším referendu, není jasné. Vede se debata, zda by mělo jít o hlasování o rozvodové dohodě s EU, nebo zda by Britové měli znovu rozhodovat o setrvání země v Unii.

Podle prvních reakcí se Corbyn snaží zamezit dalším poslaneckým odchodům ze strany do nového mezistranického protestního politického hnutí nazvaného Nezávislá skupina. Tam zamířilo už osm labouristických zákonodárců a tři jejich konzervativní kolegové. Labourističtí přeběhlíci jako důvod svého odchodu označili právě nesouhlas s přístupem Corbyna k řešení brexitové otázky a rovněž neschopnost strany zakročit proti antisemitským výpadům.