Kvůli přívalům sněhu hrozí v Alpách laviny. Švýcarský Zermatt je opět odříznutý od světa

Kvůli hustému sněžení na západě Rakouska varují meteorologové před lavinami v Alpách. Ve spolkových zemích Tyrolsko a Vorarlbersko od neděle nově platí druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. Podle předpovědi má v neděli ještě připadnout až půl metru nového sněhu. Závěje už odřízly od světa rakouské středisko Sankt Anton am Arlberg, autem nebo vlakem je nedosažitelné rovněž švýcarské středisko Zermatt.

V západorakouských Alpách platí až na výjimky lavinový stupeň číslo čtyři, tedy vysoké nebezpečí.

Zermatt je zavalený sněhem a dostupný je pouze ze vzduchu. Železnice i silnice jsou uzavřeny
Zdroj: ČTK/AP/Philippe Mooser/Keystone

„Do večera připadne asi 25 až 40 centimetrů nového sněhu, při bouři až 50 centimetrů. K tomu nulová viditelnost a po poledni bude ve výšce nad 1800 metrů řádit sněhová bouře,“ popsala nedělní výhled pro Salcbursko rakouská lavinová služba. Podle jejího odhadu se proto mohou samovolně utrhnout středně velké i velké laviny.

V Tyrolsku a Vorarlbersku je podle rakouského autoklubu ÖAMTC uzavřeno asi třicet silničních úseků, například silnice B 186 mezi Längenfeldem a Söldenem nebo B 180 poblíž Reschenského průsmyku. „Nyní je nanejvýš vhodné, aby s sebou řidiči při jízdách v západním Rakousku měli sněhové řetězy,“ uvedl autoklub.

Zcela nedosažitelné je středisko Sankt Anton am Arlberg, kam je uzavřená příjezdová silnice B 197, a zastavila se i železniční doprava mezi městy Landeck a Bludenz.

Stejně je na tom švýcarský Zermatt, kde se kvůli nebezpečí lavin zastavila železniční doprava a silnici zablokoval sníh. Jediná možnost, jak středisko opustit, je letecká doprava. Mezi Zermattem a šest kilometrů vzdáleným městečkem Täsch pendluje helikoptéra.

Zermatt byl kvůli sněhu po zemi nedosažitelný už začátkem ledna, kdy tam muselo kolem 13 000 turistů na obnovení provozu čekat několik dní.

S přívalem sněhu mají potíže i ve švýcarském Davosu, kde se bude příští týden konat ekonomické fórum
Zdroj: Denis Balibouse/Reuters