Krejčířova čtvrť si oddychla, najednou žádné vraždy

Johannesburg - Uprchlého českého podnikatele nechal jihoafrický soud ve vazbě. Je to špatná zpráva pro Radovana Krejčíře, na druhou stranu ale dobrá pro obyvatele johannesburské čtvrti Bedfordview, kde Krejčíř bydlí. V Bedfordview je totiž najednou klid.

Soud v Jižní Africe nepřijal nabízenou kauci 100 tisíc korun, jelikož se obává, že český uprchlík zmizí v cizině a jeho lidi budou zastrašovat svědky. Podle právníka verdikt Krejčíře šokoval a odvolá se. Tři spoluobviněné z únosu a pokusu o vraždu naopak instance za peněžní záruku propustila (o nejnovějším soudním stání více zde).

Úleva je mezi místními znát

Krejčířova čtvrť si konečně oddychla. „Od té doby, co je za mřížemi, se situace uklidnila. Je to známý fakt. Všichni to vědí. Neměli jsme tu žádného mrtvého, žádnou explozi,“ konstatoval mluvčí místní policie Wilfred Kgasago.

Loupeže nebo přepadení řeší jihoafrická policie denně. Bedfordview přesto patřila k těm bezpečnějším částem města - dokud si tu nezačali vyřizovat účty lidé z podsvětí. „Cítíme se v této situaci zranitelně, když se tu pohybuje on (Krejčíř) a jeho partneři,“ uvedla obyvatelka Bedfordview Samantha.

Vazba pro Krejčíře potěšila jeho čtvrť (zdroj: ČT24)

Středobodem aktivit Radovana Krejčíře ve čtvrti Bedfordview je místo nedávného bombového útoku - obchod s cennými kovy a diamanty Moneypoint. Krejčíř v něm sice oficiálně žádný podíl nemá, podle místních tu ale byla jeho kancelář, ze které úřadoval.

Dvanáctého listopadu každopádně v podniku Moneypoint zahynuli při výbuchu dva Krejčířovi údajní společníci - uprchlý český podnikatel Jan Charvát a Jihoafričan Ronny Bvuma. Podle jedné z verzí měl být terčem útoku Krejčíř v odplatě za předchozí vraždy zosnované možná právě jím. Krejčíř později připustil, že se ho v JAR snaží zabít, netuší prý ale kdo.

Výbuch před Krejčířovým obchodem
Zdroj: Themba Hadebe/ČTK/AP Photo

Stejně jako jinde ve městě i v Bedfordview lidé žijí za vysokými zdmi obehnanými ostnatým drátem. Ani za nimi se ale necítí v bezpečí. Někteří uvažují o stěhování jinam. „Táta na tom pracuje. Chce si být jistý, že až budeme muset odejít, budeme na to připraveni,“ řekla obyvatelka čtvrtě Caitlin.

Nechvalně proslulého Čecha tu znají naprosto všichni. A naprosto všichni tvrdí, že pro jejich bezpečí bude lepší, když za mřížemi už zůstane.

Radovan Krejčíř před soudem v JAR
Zdroj: ČTK/SAPA/Werner Beukes