Zlom v kauze Krejčíř: Soud v JAR zamítl jeho propuštění na kauci

Johannesburg - Jihoafrický soud zamítl propuštění Radovana Krejčíře na kauci. Jeho právníci neuspěli s tvrzením, že nehrozí útěk souzeného Čecha ze země. Krejčíř spolu s třemi Jihoafričany čelí obvinění z pokusu o vraždu a únosu. „Myslím, že jde o zlom v Krejčířových kauzách v JAR. Je to poprvé, co soud zamítl možnost kauce,“ konstatoval redaktor ČT Jiří Hynek. Krejčíř soudu nabídl složení kauce v přepočtu ve výši 100 tisíc korun, prokuratura ale tuto možnost odmítla. Jako důvod uvedla, že by Krejčíř mohl zastrašovat svědky, případně utéct ze země. Krejčířovi právníci se chtějí nejpozději do poloviny ledna odvolat.

„Obhajobě se jednoduše nepodařilo dokázat, že u Radovana Krejčíře nehrozí, že ze země uteče,“ konstatoval zpravodaj ČT Václav Černohorský. Podle redaktora ČT je takový závěr soudu poměrně překvapivý. „Krejčíř už byl čtyřikrát v podobné pozici a čtyřikrát se rozhodovalo o tom, jestli bude propuštěn na kauci. A vždycky vyhrál. Případy se pak vlekly a šly do ztracena,“ upozornil Hynek s tím, že Krejčířův nejbližší spolupracovník Ivan Savov musel rovněž setrvat ve vazbě – i když v jiném případu.

Podle novinářů přítomných v soudní síni Krejčíř ani jeho manželka po verdiktu nedali najevo žádné emoce. Ostatním třem obžalovaným přitom soud propuštění na kauci povolil. Podle serveru Eyewitness News ale Krejčířův právník prohlásil, že jeho klient byl soudním rozhodnutím zklamán a označil ho za „šokující“. Krejčíř má během lhůty pro podání odvolání dál trávit čas na soukromé klinice, kam byl ze zdravotních důvodů a se souhlasem soudu převezen krátce po zatčení. Podnikatel totiž tvrdil, že byl po svém zadržení policisty mučen a že mu hrozí selhání ledvin (o údajném mučení více zde).

Hynek o Krejčířových šancích

„Krejčíř se může po celou dobu soudního procesu snažit o své propuštění na kauci, nedá se ale očekávat, že se tak stane v nejbližší době. Soudce navíc řekl, že kauzu bere velmi vážně.“

Jiří Hynek o případu Krejčíř (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí o propuštění kontroverzního podnikatele a jeho údajných kompliců soud v Johannesburgu opakovaně odkládal. Prokuratura i svědek obžaloby podle svých slov navíc čelili výhrůžkám. Dostali výhrůžné telefonáty, za kterými pravděpodobně stáli lidé spjatí s Krejčířem.

Uprchlého Čecha policie zatkla na konci listopadu. Vyšetřovatelé ho viní, že s trojicí spoluobviněných v červnu unesl a mučil bratra svého údajného drogového kurýra. Ten měl do Austrálie přivézt 25 kilogramů pervitinu za 24 milionů randů (48 milionů korun). Kurýr ale i s drogami zmizel. Krejčíř ho chtěl právě přes jeho bratra vypátrat.

Obstavený majetek dělá Krejčířovi vrásky na čele

Krejčíř má nyní vážné problémy, co se týká jeho byznysu. „Daňový úřad mu obstavil veškerý majetek, který patří nejen jemu, ale hlavně jeho manželce a řadě firem, jež jsou psané na takzvané bílé koně,“ poznamenal Hynek s tím, že Krejčíř se chtěl pokusit o odblokování majetku a vazba je pro něj značný problém. „Bude se muset snažit přes své advokáty zaúkolovat spolupracovníky, aby se snažili byznys znovu rozjet,“ dodal Hynek. Krejčířovi tak hrozí, že mu dojdou peníze i na drahé právníky.

Přísná bezpečnostní opatření v soudní budově v Johannesburgu
Zdroj: ČTK/SAPA/Werner Beukes

Vydání Krejčíře do ČR zatím v nedohlednu

Jihoafrický soud v týdnu odložil projednávání české žádosti o vydání Krejčíře do vlasti. Důvodem byla skutečnost, že se ho Krejčíř nemohl zúčastnit, jelikož jiný soud souběžně řešil jeho žádost o propuštění z vazby na kauci. Nový termín jednání o Krejčířově vydání soud stanovil na 19. prosince. 

Krejčíř je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy tam přicestoval s falešným pasem ze Seychel. České policii unikl v roce 2005 při domovní prohlídce. Sdělovací prostředky v JAR Krejčíře spojují s podsvětím a řadou vražd. Žádnou trestnou činnost mu ale zatím soudy neprokázaly. 

Soud v Česku napařil Krejčířovi 10,5 roku

Odvolací soud v Česku nedávno snížil Krejčířovi o půl roku trest za více než půlmiliardový daňový únik. Ve vězení má podle pravomocného verdiktu pražského vrchního soudu strávit 10,5 roku. Odvolací instance ale podnikateli uložila pokutu tři miliony korun. Pokud ji nezaplatí, prodlouží se mu trest odnětí svobody o rok a půl. Do výměry trestu, jehož součástí je také pětiletý zákaz působení ve vedení obchodních společností, jsou započtena Krejčířova předchozí odsouzení (více o soudu v ČR čtěte zde).