Kosovští Srbové hlasují, výsledek nebude mít právní dopad

Kosovska Mitrovica – Srbové na severu Kosova dnes druhý a poslední den rozhodovali v referendu o tom, zda uznávají oficiální kosovské úřady. Očekává se záporná odpověď. Kosovští Srbové totiž neuznávají nezávislost této bývalé srbské provincie a odmítají snahu Prištiny je integrovat. Výsledek hlasování nebude mít žádný právní dopad, ale podle srbského prezidenta Borise Tadiče „škodí zájmům srbského státu“. „Tímto způsobem nepomohou státu bránit legitimní zájmy v Kosovu,“ řekl.

Ačkoli vůdci kosovských Srbů tvrdili, že o referendum bude obrovský zájem, do dnešního odpoledne přišlo hlasovat jen 60 procent oprávněných voličů.

Referendum vypsaly loni v prosinci městské rady v Kosovské Mitrovici, Leposaviči, Zubinu Potoku a Zvečanu ovládané srbskými nacionalisty. Reagovaly tak na vlnu násilí, která postihla sever Kosova, kde žije více než 40 tisíc Srbů. Srbové z jižních oblastí Kosova, kde žijí v enklávách obklíčených většinovými Albánci, se hlasování neúčastní.

Kosovská vláda v úterý večer označila hlasování za „velkou revoltu“ a obvinila Srbsko, že stojí za „organizací referenda v severní oblasti našeho státu“. „Tento nelegální krok bude mít nelegální a nepřijatelný výsledek, který postihne svrchovanost Republiky Kosovo,“ uvedla v prohlášení vláda. Konání referenda kritizuje i Evropská unie, která chce vidět pokrok ve vztazích mezi Bělehradem a Prištinou, než rozhodne o udělení statusu kandidátské země pro Srbsko.