Kdybychom si byli jisti, že Trump nespáchal zločin, tak bychom to řekli, komentoval Mueller ruskou kauzu

Muellerovo vyjádření k závěrům vyšetřování ruské kauzy (zdroj: ČT24)

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller poprvé veřejně promluvil o závěrech svého dvouletého pátrání. Uvedl, že k ruským zásahům do amerických prezidentských voleb v roce 2016 došlo. Mueller se zaměřil i na někdejší štáb amerického prezidenta Donalda Trumpa. Prohlásil, že obvinění prezidenta ze spáchání zločinu není na stole. Vyšetřovatel na druhou stranu uvedl, že „pokud bychom byli přesvědčeni, že prezident nespáchal trestný čin, tak bychom to řekli“. Trump v reakci uvedl, že Mueller důkazy proti němu nenašel a kauza je skončená.

Zvláštní vyšetřovatel oficiálně ukončil práci svého úřadu a oznámil, že končí na ministerstvu spravedlnosti. Ruské zásahy do voleb označil za „systematické a cílené“. Pracovníci ruských armádních tajných služeb podle něj provedli koordinovaný útok na americký politický systém.

S použitím vyspělých kybernetických postupů pronikli do amerických počítačů a počítačových sítí, ukradli privátní informace a zveřejnili je prostřednictvím serveru WikiLeaks, aby se vměšovali do voleb v USA. Soukromá ruská firma podnikla kromě toho operaci v sociálních sítích, kde se Rusové vydávali za Američany ve snaze ovlivnit volební proces.

Mueller v závěrečné zprávě konstatoval, že Trump ani žádný jiný Američan s Ruskem kvůli volbám tajně nespolupracoval. Během brífinku poznamenal, že by bylo „nefér“ obvinit někoho z trestného činu, když o vině soud nemůže rozhodnout. Odvolal se na mínění právníků ministerstva spravedlnosti USA, že prezident ve funkci je nežalovatelný. Názor nezávislých expertů ale není tak jednoznačný.

Dokument, který má kolem 450 stran, Mueller označil za své „svědectví“. Zpráva podle vyšetřovatele „hovoří sama za sebe“. Otázku, zda republikánský prezident bránil průchodu spravedlnosti, přitom Mueller nechal ve zprávě otevřenou, a právě tuto možnost nyní opoziční demokraté v Kongresu prověřují.

„Impeachment bude věc politického rozhodování spíš než právního a já mám pořád pocit, že Robert Mueller se v téhle věci vyhnul tomu, aby dal jasné stanovisko. Bylo jasně řečeno, že může zahájit trestní řízení i obžalobu. On to neudělal a nechal prostor ke všem těm spekulacím. Myslím, že měl silný mandát, aby to dotáhl dál. On to ale přehodil na kongresmany,“ podotkl exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Mělo se vyšetřit x lidí, kteří do toho byli zapojeni, někteří už před soudem stanuli a já si nejsem jistý, jestli se mandát na obžalobu pro Muellera vztahoval i na prezidenta,“ poznamenal předseda výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

Události, komentáře: Zaorálek a Benešík k Muellerově zprávě (zdroj: ČT24)

Muellerovu zprávu v polovině dubna zveřejnil ministr spravedlnosti William Barr, některé pasáže ale nechal začernit kvůli utajovaným informacím, neskončenému vyšetřování či ochraně soukromí.

Ještě v březnu před zveřejněním dokumentu předložil Barr krátké shrnutí Muellerovy zprávy, s jehož formulací byl ale Mueller podle médií nespokojený. Trump jakékoli pochybení odmítá a mluví o „honu na čarodějnice“. Necenzurovanou verzi zprávy odmítl nechat zveřejnit stejně jako Barr.

Barr v březnu po prostudování zprávy prohlásil, že Trump se maření vyšetřování nedopustil, což potvrdil i jeho náměstek Rod Rosenstein, který Muellerovo šetření dozoroval.

Mueller si pak podle amerických médií Barrovi soukromě stěžoval, že čtyřstránkový výtah ze závěrečné zprávy, který ministr sestavil, nepostihuje dostatečně závěry vyšetřovatelů. Ministr, který je zároveň generálním prokurátorem, označil Muellerovy stížnosti za „podrážděné“.

Případ je uzavřen, notuje si Trump

Muellerovo veřejné vystoupení Trump krátce komentoval na Twitteru, kde kauzu svých údajných zásahů do vyšetřování označil za skončenou. „Nic z Muellerovy zprávy se nemění. Důkazů je nedostatek, a tak je v naší zemi osoba nevinná. Případ je uzavřen! Děkuji,“ napsal šéf Bílého domu.

Zcela opačného názoru je předseda právního výboru Sněmovny reprezentantů Jerrold Nader, který je jedním z hlavních iniciátorů tažení proti prezidentovi na půdě dolní kongresové komory ovládané opozičními demokraty. „Protože zvláštní vyšetřovatel Mueller nebyl schopen vést trestní stíhání prezidenta, připadá Kongresu úkol reagovat na zločiny, lži a další špatnosti prezidenta Trumpa. A my to uděláme,“ zdůraznil.

Zpravodaj ČT Miřejovský: V USA se rozhořela bitva o interpretaci Muellerových slov (zdroj: ČT24)