Jednání o severoirském protokolu rychle postupují, tvrdí Londýn

Události: Severoirský protokol (zdroj: ČT24)

Práce na vyřešení otázek ohledně statusu Severního Irska po odchodu Spojeného království z Evropské unie postupují relativně rychle, uvedl Londýn. Pokrok hlásí vyjednavači po týdnu intenzivních rozhovorů. Najít řešení je důležité i pro severoirskou politiku. Kvůli sporu totiž nemá Belfast od května funkční vládu.

Doby, kdy britská města ohrožovaly bomby nastražené Irskou republikánskou armádou (IRA), jsou pryč. Letos na jaře tomu bude 25 let, co se v Severním Irsku podařilo dojednat takzvanou Velkopáteční dohodu, která zajistila křehký mír s IRA.

Tento mír je ovšem nyní v ohrožení. A důvodem je podle designované premiérky Severního Irska Michelle O'Neillové (Sinn Fein) jediný – odchod Británie z EU. „Brexit byl katastrofa. Říkali jsme to od prvního dne, že Velkopáteční dohoda a brexit nejdou dohromady,“ říká O'Neillová.

Vše se točí kolem takzvaného severoirského protokolu. Tedy řešení, jak na jedné straně naplnit brexit, ale na straně druhé zachovat volný režim na hranici Severního Irska a Irské republiky. O úpravách tohoto protokolu už dlouhé měsíce jedná Londýn s Bruselem.

„Jasně jsme se shodli, že tohle je něco, co chceme vyřešit,“ ujišťuje britský ministr zahraničí James Cleverly.

Dohoda je důležitá pro vznik severoirské vlády

Dohoda mezi Bruselem a Londýnem je důležitá i pro severoirskou politiku. Belfast totiž nemá od května kvůli sporům o protokol funkční vládu a Michelle O'Neillová – jako vítězka voleb – stále čeká na ustavení parlamentu.

„Existuje řešení, to ale musí najít britská vláda spolu s Evropskou unii. Musí zasednout ke stolu a společně začít pracovat,“ míní O'Neillová.