Jedinečné záběry z letu Apolla 11 uchvátily celý svět

Washington - Před čtyřiceti lety celý svět poprvé uchvátily jedinečné záběry z průběhu cesty na Měsíc. Tři američtí astronauti byli ve vesmíru už druhý den, asi v polovině cesty mezi Zemí a Měsícem. Apollo 11 se řítilo vesmírem rychlostí 5 800 kilometrů za hodinu. Misi na Měsíc netrpělivě sledovaly milióny lidí na Zemi. Díky živým přenosům mohli vidět, jak astronauti jedli nebo zkoušeli funkčnost helmy pro výstup na povrch Měsíce.

„Při posledním živém přenosu do Spojených států jste měli hodně diváků. Za chvíli vás znovu vysíláme živě, teď navíc i do západní Evropy a většiny Jižní Ameriky. Příjem všude dobrý. Očekáváme velkou show,“ zaznělo tehdy z řídícího střediska Houston.

Let probíhal bez nejmenších problémů. V polovině cesty k cíli piloti mírně změnili kurs. Jinak ale vědci vypočítali dráhu k Měsíci velmi přesně, protože ze čtyř plánovaných korekcí trasy museli astronauti provést jen jednu.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Astronauti pečlivě plnili své povinnosti. „Zapisujeme všechna data z letu a máme také časový rozvrh všech úkolů,“ popisoval tehdy astronaut Michael Collins. Posádka měla dost času na odpočinek. Do sféry gravitačního vlivu Měsíce jí zbývalo ještě 100 tisíc námořních mil.