Japonské město zakázalo lidem jíst při chůzi. Turisté špiní sebe i okolí, zlobí se místní

Horizont ČT24: Turisté zanechávají ve městě odpadky a zbytky jídla (zdroj: ČT24)

Radnice japonského města Kamakura přišla s netradičním zákazem. Kvůli hromadícím se odpadkům a zbytkům jídla, které do města lákají zvěř, obyvatelé nově nesmí jíst při chůzi a na veřejných prostranstvích. Z turisticky populárního města se tak zřejmě vytratí zvyky jako popíjení na ulicích či ochutnávání tradičních jídel při procházce. Prodejci pouličního občerstvení se obávají poklesu tržeb.

„Dostáváme stížnosti, že jedení při chůzi nevypadá dobře, lidé kvůli tomu naráží do věcí. Ti, kdo jí při chůzi, někdy zašpiní ostatní. Takové stížnosti jsou důvodem, proč jsme se rozhodli vydat toto nařízení,“ uvedl manažer města pro turismus Masa Hirokawa.

Nové opatření je ale jen symbolické, turistům totiž za jeho porušení nehrozí žádná pokuta. Úklid města nicméně představuje pro radnici velké náklady. Odpadky pohltily zejména tamní pláže a vyskytují se i okolo památek. Řada obyvatel krok radnice proto podporuje. „Je možné, že se lidé při jedení za chůze zraní, takže ano, dává to smysl. Myslím si, že takové opatření je nezbytné,“ uvedl například majitel místní restaurace Yoshihito Nakajim.

Za opatřením ale stojí i etiketa, podle níž Japonci považují jakoukoliv činnost při jídle za neslušnou. Platí to už od druhé světové války, kdy Japonsko trpělo nedostatkem jídla. Mladší generace toto specifické pravidlo ale již nedodržuje a zákaz kritizují i pouliční prodejci jídla.

Proslulá je hlavně ulice Komachi-dori, která je plná obchodů s tradiční japonskou kuchyní a za kulinářským zážitkem sem denně přijde až šedesát tisíc lidí. Majitelé restaurací se tak obávají, že jejich tržby po zákazu klesnou. „Myslím, že lidé chodí do mého obchodu právě kvůli tomu, aby mohli jíst na ulici. Jedení při chůzi je v pořádku,“ vyjádřila majitelka pouličního obchodu s jídlem Eri Nakamura.

Kamakura ale není jediným městem světa, kde úřady lidem zakázaly jíst na ulicích. K podobnému kroku se rozhodla i některá evropská města. Například ve Florencii nesmí turisté svačit v historickém centru a Řím zakázal jíst na Španělských schodech nebo v okolí fontány di Trevi. Za porušení předpisů tam na rozdíl od japonské Kamakury hrozí pokuty v řádu tisíců korun.