Jako uklízečka jsem si přišla lépe chráněná než lékaři, říká Češka pracující v londýnské nemocnici

Události ČT: Češka v britské nemocnici pomáhá čelit pandemii (zdroj: ČT24)

Velká Británie překročila hranici 15 tisíc úmrtí na nemoc COVID-19, infekci nového koronaviru už podlehly i tři desítky zdravotníků. Bojem o životy se proplétá taky Češka Pavla Bečková, která v londýnské nemocnici pracuje jako uklízečka –⁠ a mnohdy si přijde lépe chráněná než zdravotníci.

Ostrovní nemocnice hlásí akutní nedostatek ochranných oděvů a zdravotníci neskrývají obavy z dalšího vývoje. Do pověstné první linie patří i Češka Pavla Bečková, která od začátku měsíce pracuje jako uklízečka v jedné z londýnských nemocnic a řadí se tak mezi pracovníky, kterým Britové každý čtvrtek děkují za to, že nasazují v boji s pandemií vlastní život. 

Bývalá manažerka ve stavební firmě si před dvěma lety přijela do Spojeného království zlepšit angličtinu. Místní zdravotníky obdivuje za jejich nasazení. Je svědkyní toho, že jim chybí ochranné pomůcky. „Připadala jsem si v určitou dobu, že jsem víc chráněná než sestry a doktoři,“ uvedla v rozhovoru pro ČT.

Roušku jí poslala máma z Brna. V nemocnici ji ale mít nesmí

Roušku má od své mámy. Z Brna putovala poštou přes tři týdny. Britská vláda ale veřejnost od jejich nošení s odkazem na Světovou zdravotnickou organizaci odrazuje a i Pavla Bečková při nástupu do nové práce narazila. „Dáma, která měla na starost rozdělování pozic, mě ne poprosila, ale –⁠ řekla bych –⁠ skoro mi nařídila sundat si roušku, kterou jsem měla jako ochranu,“ tvrdí.

Britské zdravotní sestry dostaly povolení odmítnout ošetřit pacienty, pokud jim budou chybět ochranné pomůcky. Riziko podstupují všechny profese v nemocnicích i pečovatelských domech.

„Mně bylo doporučeno, že mám uklízet jen prostřední část místnosti, být maximálně dva metry od pacientů, což se někdy obtížně dodržuje,“ dodala Češka uklízející v londýnské nemocnici.

Londýnský starosta si chce i z Česka vzít příklad

Situaci chce změnit starosta devítimilionové britské metropole Sadiq Khan. Vyzval obyvatele, ať roušky nosí při nákupech nebo v městské hromadné dopravě. „V Rakousku, v České republice, v Bombaji, v Číně a Jižní Koreji lidé dostali radu zakrývat si obličej nezdravotnickými rouškami,“ uvedl.

Britská vláda, jejíž premiér se sám po nákaze koronavirem dál zotavuje, se kritice z nezvládání pandemie brání s tím, že dělá, co je v jejich silách. „Rád bych mávnul kouzelnou hůlkou a ochranné zdravotní pomůcky by začaly v obřím množství padat z nebe. Byl bych tak schopný odpovědět vaši otázku, kdy bude jejich nedostatek vyřešený,“ uvedl britský ministr zdravotnictví Matt Hancock.

Královna Alžběta II. požádala, aby v úterý, poprvé za dobu její vlády, nezazněly salvy na počest královniných narozenin. Panovnice to nepovažuje za vhodné v době, kdy epidemie viru v zemi vrcholí.