Izrael v části Pásma Gazy každý den na jedenáct hodin pozastaví vojenské operace

Izraelská armáda v části jižního Pásma Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace, aby usnadnila dodávky humanitární pomoci. „Taktické přestávky“, jak pauzy izraelská armáda nazývá, budou platit do odvolání. Podle izraelských úřadů armáda začala pauzy dodržovat od soboty. Izraelský tisk ale později napsal, že premiér Benjamin Netanjahu ani další vládní představitelé o iniciativě předem nevěděli.

Boje budou pozastaveny vždy mezi 8:00 a 19:00 místního času (7:00 až 18:00 SELČ) podél cesty, která směřuje od hraničního přechodu Kerem Šalom k jedné z hlavních dopravních tepen oblasti, a pak směrem na sever. Izraelský úřad COGAT uvedl, že pauza platí „počínaje včerejškem (sobotou)“.

Izraelský tisk píše, že špičky izraelské vlády nebyly armádou předem informovány. Deník Ha'arec uvedl s odkazem na úřad premiéra, že se Netanjahu o věci dozvěděl až v neděli ráno. „Řekl svému vojenskému tajemníkovi, že je to (pauza v bojích) nepřijatelné. Když se situace objasnila, bylo ministerskému předsedovi sděleno, že se postup izraelské armády nemění a boje v Rafáhu budou pokračovat podle plánu,“ citoval deník premiérovu kancelář.

Rozhodnutí armády kritizovali někteří krajně pravicoví ministři. Izraelská armáda později uvedla, že se jedná o výlučně vojenské rozhodnutí, kterým plní vládní zadání umožnit navýšení objemu pomoci pro Pásmo Gazy.

Izraelská armáda krok, k němuž se podle svého prohlášení rozhodla po konzultacích s OSN a dalšími mezinárodními organizacemi, zdůvodnila tím, že umožní zvýšení dodávek humanitární pomoci. Mezinárodní organizace si stěžovaly, že i v případě, že se pomoc dostane na palestinskou stranu přechodu Kerem Šalom, je kvůli bojům příliš nebezpečné ji vyzvednout a přesunout dál. Pomoc se tak hromadí na hranici a nedostává se k lidem, kteří ji potřebují.

WFP: Situace na jihu Gazy se rychle zhoršuje

Světový potravinový program (WFP) v týdnu varoval, že kvůli bojům mezi izraelskou armádou a palestinským teroristickým hnutím Hamás brzy lidem na jihu Gazy hrozí stejně katastrofální situace jako těm na severu, pokud jde o nedostatek potravin. „Situace na jihu Gazy se rychle zhoršuje,“ uvedl v pátek při návštěvě oblasti Carl Skau z WFP.

Podle izraelských úřadů se obyvatelům Pásma Gazy nedostává dostatečné pomoci kvůli logistickým problémům, které mají mezinárodní organizace a OSN s její distribucí na palestinském území. Podle úřadu COGAT se do Pásma Gazy v období od 2. května do 13. června dostalo v průměru 201 kamionů s pomocí. OSN tvrdí, že její agentury a úřady v Pásmu Gazy v období od 6. května do 6. června převzaly v průměru 68 nákladních vozů denně.

Z Rafahu na hranicích s Egyptem byl podle něj vysídlen zhruba milion lidí, kteří se v letním horku tísní v přeplněné oblasti podél pobřeží. V severní části Gazy se podle Skaua zásobování humanitární pomocí poněkud zlepšilo, distribuce potravin ale stále není taková, jaká by měla být.